Home > Bitcoin och Tesla – en jämförelse

Bitcoin och Tesla – en jämförelse

Ett av de märkligaste dragen från ett offentligt företag under 2021 var det som Tesla gjorde i form av sin investering i Bitcoin. Företaget utannonserade mer specifikt att de hade investerat 1,5 miljarder dollar i Bitcoin under januari 2021.

Detta ledde till att priset på Bitcoin steg, och gagnades därmed av Teslas investering. Samtidigt nådde Bitcoin två nya rekord i rad och nådde 60 000 dollar, vilket ledde till att Elon Musk och företagets ekonomichef ändrade sin officiella titel på företaget till ”techno-king” respektive ”master of coin”.

Detta är 2000-talet, och de stigande kryptovalutorna och Teslas popularitet härstammar från en stark tro att världen håller på att förändras. Å ena sidan försöker Tesla skapa nya vinklar i bilindustrin i och med sina elektriskt drivna bilar, och å andra sidan siktar Bitcoin på att revolutionera hela det finansiella systemet.

Intressant nog finns det även fler likheter mellan Bitcoin och Tesla.

Bitcoin och Tesla – intressanta likheter

Till att börja med har vi att göra med relativt nya teknologier. Tesla ses framförallt som ett IT-företag och inte som en biltillverkare, trots att den huvudsakliga produkt de säljer är bilar. Därmed är det inte en rättvis jämförelse när man exempelvis jämför Tesla med General Motors, Ford eller andra biltillverkare. Däremot kan man titta på börsvärdet för att hitta en förklaring till investerares entusiasm, både vad gäller Tesla och Bitcoin.

Tesla startade sin verksamhet cirka fem år innan Bitcoin föddes. Båda har haft upplevt krokig väg framåt. Tesla blev inte lönsamt förrän nyligen, och när det blev det skedde det i form av att sälja certifikat till rivaler. Detta är lite ironiskt med tanke på den mängd energi Bitcoin kräver, och ändå valde Tesla att investera stora delar av sitt fria kassaflöde i Bitcoin.

Både Bitcoin och Tesla har mött skepticism, men har överlevt. För ett par år sedan uppmanade den legendariska investeraren Warren Buffet investerare att hålla sig borta från Bitcoin, och kallade det en synvilla.

Dessa två tillgångar har även upplevt liknande börsvärden. Bitcoin nådde 1 biljon dollar medan Tesla låg på 800 miljarder dollar när aktien var värd som mest. Om man lägger dessa två börsvärden på samma diagram ser man att likheterna är slående.

Allt sammantaget ser Bitcoin och Tesla ut att dela en okänd variabel. För investerare är det billigare att köpa aktier i Tesla än att äga Bitcoin. Dessa två kan komma att stiga och falla tillsammans, och de två kommande åren kan visa sig bli avgörande för båda.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.