Home > Bitcoin över 20 000 dollar – är valutan legitim nu?

Bitcoin över 20 000 dollar – är valutan legitim nu?

Sociala medier exploderade av uppståndelse då Bitcoin tog sig över 20 000 dollar igår. Kryptovalutan tog sig inte bara över nivån utan tog sig hela vägen till 22 600 dollar när denna artikel skrivs.

Bitcoins styrka kommer då den amerikanska dollarn, världens reservvaluta, fortsätter att sjunka. Den amerikanska centralbankens sista möte får året fick dollarn att sjunka ännu mer, vilket stärker andra relaterade tillgångar.

På tal om andra tillgångar är Bitcoin en sådan. Den skiljer sig från fiat-valutor, guld, och det mesta annat vi har sett genom historien.

Men är Bitcoin pengar?

Värdet av inget

Pengar uppfyller flera funktioner i en ekonomi, och Bitcoin lyckas inte möta åtminstone en av dessa funktioner. Detta innebär inte att Bitcoin är för högt värderat, faktum är att kryptovalutan kan stiga ännu mer då köpande, säljande och ägande av kryptovalutan baseras på andra antaganden.

Om antagandet var att Bitcoin är en alternativ form av pengar borde vi ha sett åtminstone ett av följande. För det första saknar valutan en underliggande tillgång. För det andra har valutan inget socialt eller materiellt värde. Det finns såklart de som argumenterar för att kryptovalutan har värde – men materiellt värde är något annat än priset på något. Slutligen, och viktigast av allt, är att Bitcoin inte är ett lagligt betalningsmedel i något land.

Om så är fallet, vad är det då som investerare köper? Teknik? Detta kan vara en förklaring. Om priset rättfärdigar detta kan valutan stiga ännu mer.

Men de tre saker vi listade ovan – ingen underliggande tillgång, inget social eller materiellt värde, inte ett lagligt betalningsmedel – gör att Bitcoin liknar något annat. Mer specifikt – inget.

Jag vet hur det låter, och jag vill vara tydlig med att jag varken satsar långt eller kort på Bitcoin. Jag förklarar bara hur jag ser på saken.

Till skillnad från vad man kan tro har ”inget” ett värde, så länge folk tror på det. Det finns så många exempel genom finansiell historia på detta. Jag vill avsluta med att prata om en av de viktigaste egenskaperna för Bitcoin, nämligen att det är en bristvara.

När det finns en brist på något drivs priserna upp, framförallt då allt fler institutionella investerare hoppar på tåget. När stora pengar köper bristvaror går priset upp.

Detta kan mycket väl fortsätta i samma takt eller till och med bli ännu mer aggressivt. Och på samma sätt kan det gå åt andra hållet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto