Home > Bitcoin – Upp och iväg!

Bitcoin – Upp och iväg!

Kommer ni ihåg Bitcoin – den lilla kryptovalutan vars största handelsplats är namngiven efter ett kortspel?

Sist vi tittade på Bitcoin i april detta år handlades en Bitcoin i 100-150$ och hade just handlats ner rejält från en topp på ungefär 240$. Just då hade Bitcoin stigit oavbrutet från 20$ några få månader innan och tidningarna tävlade om vem som högst kunde utropa att det var en bubbla. Att det var en bubbla må ha varit sant, men till exempel en bra aktie som man kan tjäna pengar på drar nästan alltid tillslut till sig tillräckligt med spekulanter som driver upp kursen och skapar en bubbla i slutändan.

Efter några månaders kraftiga svängningar konsoliderade Bitcoin nu till en kurs mellan 120-150$ i september och oktober för att sedan bryta ut kraftigt på uppsidan. Nu handlas en Bitcoin till över 333$, och uppgången verkar inte sakta ner ett dugg.

Även om en Bitcoin nu är rätt så dyr (Ungefär 2200kr för en enda Bitcoin) så är själva ”marknadsvärdet” på valutan fortfarande i minsta laget: Värdet på alla Bitcoin uppgår bara till 3,5 miljarder $, eller ungefär 23 miljarder svenska kronor. Detta är väldigt lite jämfört med de tusentals miljarder som omsätts på den riktiga valutamarknaden varje dag. Bara detta tillsammans med det stora mediautrymmet och hypen kring Bitcoin lämnar nog vägen fri för kommande uppgångar, eller kommande bubblor.

En viktig sak att notera som är och kommer fortsätta vara väldigt positivt för Bitcoin så länge detta inte förändras är att inte många äger Bitcoin än. Hur många investerare som verkligen ägen Bitcoin kan man bara gissa sig till men antagligen ännu färre än de som äger till exempel guld, och guld, eller åtminstone pappersguld, kan man köpa väldigt enkelt från en vanlig aktiedepå.

Ska man köpa Bitcoin på till exempel Mtgox (Den största Bitcoin-handelsplatsen) måste man först skapa ett konto där och bifoga id-handlingar och så vidare och sedan vänta hela 10 dagar på att pengarna kommer dit. Man kan heller inte belåna Bitcoin, då det är så nära en äkta fiat-valuta man kan komma trots det faktum att antalet Bitcoins växer ju fler som ”bryts ut” från koden eller kedjan. Vill man låna en Bitcoin så måste också någon annan låna ut den, det vill säga Bitcoinmängden förändras inte på samma sätt som när man tar ett lån i ”svenska kronor” på banken.

När man gör det kluddar ju bara banken ner siffrorna på ditt konto då det inte är riktiga svenska kronor utan bara bankens skuld till dig, men penningmängden, eller skuldmängden snarare, ökar ändå. Det enda sättet jag kan komma på som man kan belåna Bitcoin med är att ta ett vanligt lån på banken först, och sedan växla in det till Bitcoin.

Bitcoin
Bitcoin
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto