Home > Björnmarknaden i råvaror och aktier fortsätter!

Björnmarknaden i råvaror och aktier fortsätter!

Omxs30 har fallit ungefär 8% sedan årsskiftet. Orsakerna sägs vara Kina och fallande råvarupriser. Det sistnämnda kanske stämmer men värt att tänka på är att börsen har så gott som stigit ohämmat i sex års tid utan en större rekyl och dessa kommer historiskt titt som tätt med ungefär fem års mellanrum.

Världens börser befinner sig i en stor rävsax. Stimulanserna hjälper, men dess verkan avtar ständigt och större och större volymer krävs för att hålla uppe skuldberget. Räntan kan knappt sänkas längre och de långa marknadsräntorna har faktiskt stigit på ett års sikt på grund av ökad risk i systemet. Än så länge har vi dock inte sett en stor deflationsspiral på andra tillgångsslag än råvaror. Bostadsmarknaden är ett exempel på en marknad som håller emot bra. Det går inte att säga exakt när denna bubbla kommer att brista men ju längre tiden går desto närmare kraschen kommer vi. Bankernas utlåning av skulder och staters, företags och privatpersoners skulder kan inte öka hur länge som helst utan att systemet kraschar av sin egen skuldbörda. Det är historiens största bubbla, uppblåst och underhållen av centralbankerna.

Då råvarorna sägs vara en drivande faktor bakom detta börsfall är det värt att notera att alla råvaror sedan tidernas begynnelse, med undantag för guldet har gått tillbaka till det pris de kom ifrån, vilket är precis vad som sker med till exempel kopparn och oljan just nu. Reuters Jeffires CRB index har historiskt pendlat mellan 125 och 50$ och befinner sig trots råvaruprisfallet på den höga siffran 159. Ett fall med 70% till skulle ge oss ett pris på strax under 50, vilket kan vara ett rimligt pris för råvarorna på sikt. Detta är vad som sker just nu, och trenderna i olika råvaror talar för att priserna kommer att justeras ned enda tills råvarorna har nått sina bottennivåer för den här cykeln. Om det går så pass långt ner är svårt att säga förutom att vi just nu är en en nedåtgående trend, vilken lär fortsätta ett tag.

Det går bara att spekulera i vilken grad ett råvaruprisfall på 50-70% till kommer att påverka världens börser och Omx-index, men vi kan anta att marknaderna kommer vara extremt pressade enda tills åtminstone råvaruprisdeflationen är över i närtid.

I närtid har vi en björnmarknad i Omxs30, indikerad av ett fallande 200-dagars glidande medelvärde sedan september 2015. En sak man med säkerhet kan säga om en trend är att den fortsätter högre eller lägre än någon kan tänka sig, vilket också lär vara fallet i detta läge. Därmed inte sagt att det kommer rekyler. Omxs30-index kan få en rekyl upp närsomhelst, då denna björnmarknad verkar karakteriseras av nedgångar och sedan kraftiga upprekyler emellanåt. Om detta händer är det perfekt säljläge, och inte ett köpläge. Marknaden i en björnmarknad luras ofta genom att presentera falska köpsignaler hela tiden genom till exempel skarpa plusdagar som gör marubozo eller dragonfly-dojis lite om vartannat och suger in köpare i det svarta hålet för att sedan vända ner igen. Så kom ihåg det. Handla med trenden, inte emot den. Råvarorna har en bra bit till ner att gå.

 

Råvaror, aktier, räntor sedan 1775 i USA

 

Reuters Jeffires CRB-Index

Reuters Jeffries CRB-Index

Reuters Jeffires CRB-Index

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.