Home > Blandad jobbdata i USA får dollarn att sjunka

Blandad jobbdata i USA får dollarn att sjunka

NFP-rapporten förra fredagen var hela handelsveckans höjdpunkt. Dollarn köptes och sålds med en budton fram tills fredagen, men tappade sedan veckans stigning efter sämre jobbdata än väntat.

Fram till fredagens rapport pekade prognoserna mot förbättringar på arbetsmarknaden, så många traders hamnade på fel sida av marknaden. Exempelvis pekade ADP mot en stark vändning, vilket även sysselsättningskomponenten inom både tillverkning och icke-tillverkning i ISM-rapporterna.

NFP-rapporten var dock svag – den amerikanska arbetsmarknaden lade endast till 49 000 jobb i januari. Dessutom reviderades siffrorna från i december nedåt, från -140 000 till -227 000. Revideringarna är alltid ett wild card i NFP-rapporten, då de kan få sentimentet att skifta avsevärt.

Arbetslöshetsgraden minskade till 6,3%

Allt i fredagens rapport var inte negativt. Exempelvis minskade arbetslöshetsgraden till 6,3% från 6,7%. Revideringen för december var dock tillräckligt stor för att trumfa de positiva nyheter som arbetslöshetsgraden innebar.

Problemet med jobbrapporten är att siffror om sysselsättningen eftersläpar den ekonomiska cykeln. Till följd av det finns det hopp om att en starkare rapport signalerar en ekonomi som redan har nått sin botten. Så var dock inte fallet, vilket revideringarna gjorde uppenbart. De dåliga siffrorna från arbetsmarknaden stoppade dock inte aktiemarknaden från att nå nya höjder. Alla index avslutade i gröna territorier då marknaden fokuserar mer på stödpaket och lättnader snarare än den faktiska ekonomin.

Om vi tar en titt på detaljerna från rapporten kan vi se att de flesta jobben (43 000) kommer från regeringen. Därmed bekräftar rapporten faktumet att den amerikanska ekonomin, precis som alla avancerade ekonomier i världen, fortfarande förlitar sig på stöd från både centralbanken och regeringen. Permanenta jobbförluster fortsätter att stiga, och det finns inget slut i sikte för denna trend.

En välfungerande arbetsmarknad bör skapa jobb – vi borde se fler nya jobb både från den privata och offentliga sektorn. Fram tills det att detta händer är arbetsmarknaden fortsatt svag, och vi kan då inte prata om ekonomisk återhämtning.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto