Home > Blandade resultat från den australiska jobbdatan sätter press på AUD-paren

Blandade resultat från den australiska jobbdatan sätter press på AUD-paren

Den australiska jobbdatan för september 2020 släpptes för ett par timmar sedan. Rapporten visade blandade resultat då arbetslösheten steg mindre än väntat men även antalet anställda, vilket dock steg mindre än väntat.

Marknadens reaktion säger mycket om denna rapports påverkan – AUD föll mot samtliga valutor. De två huvudsakliga valutaparen för AUD är AUDUSD och EURAUD, och det var dessa som reagerade mest. AUDUSD fortsatte mot 0,70 medan EURAUD vände tillbaka till 1,65 inför EU-toppmötet idag.

Högre arbetslöshetsgrad i Australien

Arbetslöshetsgraden fortsätter att stiga i Australien. Prognosen låg på 7%, men resultatet blev aningen bättre på 6,9%, vilket ändå är högre än föregående rapports 6,8%. Utöver det var ett par andra viktiga jobbrelaterade variabler en besvikelse för utvecklingen av den australiska arbetsmarknaden.

Först har vi deltagandegraden som minskade till 64,8%. Även sysselsättningen minskade till 12,5719 miljoner människor. Sysselsättning/befolkning-frekvensen minskade även till 60,3% medan underanställningsgraden ökade till 11,4%.

Allt detta pekar mot en svag arbetsmarknad och indikerar att problemet för den australiska ekonomin är långt ifrån lösta. Ändå är den australiska ekonomin en av de som har hanterat COVID-19-pandemin relativt väl. Ett par faktorer är värda att nämna i detta avseende.

Till att börja med ligger Australien nära länder som har hanterat pandemin på ett relativt effektivt sätt. Exempelvis har Kina inte haft ett fall på flera månader. Samma gäller även för Singapore och Thailand. Till följd av det har deras ekonomier återhämtat sig fortare, och den australiska exporten inte påverkats så mycket som exporten har påverkats i västvärlden.

Priset på råvaror har presterat relativt väl under pandemin. Råmaterial och ädelmetaller har ökat i pris, vilket har hindrat AUD från att sjunka. Men den australiska dollarns styrka under pandemin återspeglar inte nödvändigtvis en stark ekonomi, utan snarare en kombination av externa faktorer.

Framöver har Australien en konkurrensfördel gentemot västvärlden – för dem är det snart dags för sommar.

Trots att det inte finns bevis för att viruset sprids mer under vintern och mindre under sommaren möter Europa just nu en betydligt större andra våg av infektioner. Till följd av det kommer nedstängningar i Spanien, Frankrike och Storbritannien påverka hur det går för ekonomin.

Ju mer Europa stänger ned, desto mer kommer andra valutor stiga mot euron.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.