Home > Blandade terminer, USA-jobbsiffra huvudnummer

Blandade terminer, USA-jobbsiffra huvudnummer

Europaterminerna pekar i olika riktningar kring nollstrecket inför fredagens öppning, där USA:s jobbrapport för november utgör det makroekonomiska huvudnumret.

Terminerna för DAX och FTSE var oförändrade till lätt ned, medan Euro Stoxx och CAC40 var upp kring 0,2 procent kring klockan 8.40. I förhandeln hos IG Markets indikerades en lugn öppning för OMXS30, med en uppgång på omkring 0,1 procent 50 minuter före öppning.

”Med risk att låta som trasig CD-skiva, riskaptiten på börsen fortsätter att vara hög och sedan novemberbotten har OMXS30 inte haft några nämnvärda rekyler på vägen”, skrev IG Markets i sitt morgonbrev.

New York-börsens Dow Jones-index stängde 0,3 procent upp, med teknologibolagsaktier i toppen. Även i Asien var det överlag uppåt, och särskilt Kina gick starkt.

Fredagens makroekonomiska clou står USA för: klockan 14.30 publiceras jobbrapporten för november. En oförändrad arbetslöshet på 7,9 procent väntas, och sysselsättningen väntas ha ökat i en något lägre takt än i oktober. Den stora frågan är hur stor påverkan orkanen Sandy har fått på sysselsättningen.

”Investerarna väntas handla upp börsen inför jobbsiffran under premissen att det blir en winwin-situation oavsett utfall: om den är mycket bättre än väntat är det givetvis bullish, medan ett klart lägre utfall stärker förväntningarna om att Fed ska besluta om utökade lättnadsåtgärder vid nästa veckas Fomc-möte”, skrev handlaren Jonathan Sudaria, handlare vid Capital Spreads i London, i ett mail till Bloomberg News.

På bolagsnivå har fredagsmorgonen varit tunnsådd på nyheter. Lundin Mining uppdaterade sina produktionsprognoser för 2013-2015 och lade sig på en lägre nivå än i den prognos som gavs i december 2011 för bolagets huvudmetaller koppar och zink, medan blyprognosen justerades upp något.

Vidare på råvarufronten rapporterade PA Resources en negativ trend: den genomsnittliga dagsproduktionen låg på 7.200 fat per dag i november, lägre än årssnittet på 8.000 och 20 procent lägre än november 2011. Klockan 10 inleds den extrastämma där det sargade bolagets aktieägare ska ta ställning till föreslagna nyemissioner om 1,7 miljarder kronor.

Meda aviserade ett förvärv av en receptfri produkt för sömnbesvär i USA, och väntar sig en positiv effekt på vinsten under 2013.

En svensk kvartalsrapport, från First North-listade klädbolaget Wesc, väntas under dagen. SAS publicerar i likhet med Finnair och Ryanair trafiksiffror för november.

Decemberterminerna för S&P500 och Nasdaq var ned kring 0,1 procent medan Dow Jones Industrial Averages var oförändrad.

OMXS30
OMXS30
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto