Home > Bli en internationell investerare!

Bli en internationell investerare!

Köpa aktier utomlands

I dagens globaliserade värld finns det ingen anledning till att bara leta efter aktier på sin hemmamarknad. Idag är det möjligt att handla aktier, optioner, råvaror och obligationer från världens alla hörn från din laptop. Se till att utnyttja den möjligheten! 

För nästan inga pengar alls kan du handla det mesta, och för lite mer så gott som allt på denna jord, från din laptop. Detta tål att tänkas på lite extra då man får komma ihåg att det för sisådär 50 år sedan fortfarande var extremt omständigt för en privat investerare att handla utländska aktier, om det överhuvudtaget var möjligt, och man var tvungen att fysiskt gå till börsen eller på sin höjd ringa eller telegrafera in en order.

För den vanlige investeraren finns såklart många barriärer kvar i form av till exempel högre courtage eller otillgänglighet  om denne vill handla eldningsolja eller apelsinjuice för att nämna några obskyra finansiella instrument. De flesta svenska sparare som kan handla aktier via sin internetbank eller internetmäklare har inte tillgång till ovan nämna instrument, men vill man handla dessa ändå är det bara att se sig om efter en annan internetmäklare där man kan göra det! Att åberopa otillgänglighet är inte längre en ursäkt! Behöver du en ny mäklare just nu kan du börja med att öppna ett testkonto hos IG, genom att klicka här. De har ett bra utbud.

Trots detta handlar de flesta svenskar slentrianmässigt fortfarande det de har precis framför sig; ofta Omxs30 eller några av de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Detta bara av gammal vana!

Många säger kanske till sitt försvar: – “Men jag kan inte den aktien!” De som tänker i sådana banor kan i så fall fråga sig hur länge sedan de ögnade igenom Bolidens balansräkning eller hur länge sedan det var sedan du var och inspekterade någon av deras gruvor. Min poäng ligger i att ingen av de barriärer från förr i tiden som förhindrade aktieköp över nationsgränserna finns idag och de fördelar som finns kvar av att äga lokala aktier är det få som drar nytta utav. Siffror från Kina ser likadana ut som siffror från Sverige.

Det finns dock en stor fördel med att äga aktier lokalt: Man kan gå på bolagets bolagsstämma och bekanta sig med styrelsen!  Detta ska dock inte ses som skäl att sortera bort större delen av världens aktier! Starka aktier hittas överallt i världen. Du kanske lyckas tjäna pengar genom att bara ha koll på några få aktier på hemmaplan men du missar garanterat investeringschanser på några av världens snabbast växande marknader!

Kvar på minussidan finns dock valutaeffekterna. När du investerar utomlands har man alltid en utländsk valuta att ta hänsyn till. Detta är dock ett mycket mindre problem än vad man först kan tänkas tro. Det du först vill ta reda på är med vilken ungefärlig hastighet din basvaluta deprecierar mot den utländska valutan eller vice versa: Är hastigheten försumbar kan du helt enkelt ignorera valutaeffekten och om den inte är det se till att till exempel ligga kort den valuta du handlat din utländska aktie i för att neutralisera valutaeffekten. Mer behövs inte då en bra aktie kommer fortsätta vara det och justera sig själv mot plötsliga valutaförändringar i framtiden ändå.

Den största fördelen med att ha ett bredare perspektiv ligger i att du inte är tvingad till att handla vissa sorters aktier på en speciell plats. Detta är just den förbannelse som drabbar större framgångsrika investerare: I takt med att deras kapital blir större och större tvingas de ut ur småbolagen och kan tillslut bara handla de riktigt stora bolagen. De är som hajar som äter sina egna svansar, och i sådana vatten vill du inte simma! Vem vill du helst tävla mot i en aktietävling om det är viktigt att du ska vinna: Jesse Livermore eller din granne?  Det finns sällan möjligheter i aktier med ett brett institutionellt ägande som följs av mängder av analytiker. Du vill istället äga någon obskyr liten aktie på någon smålista som inte allmänheten känner till och fortfarande är för liten för stora pensionsfonder! Där finns de största möjligheterna

Visst går det att hitta passande aktier på smålistorna i Sverige ibland men har du ett lite bredare perspektiv har du också fler valmöjligheter, och trading handlar om valmöjligheter! Använder du dig av teknisk analys hinner du  ta dig igenom 100 aktier innan fundamentalisten har kommit till sin andra!

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto