Home > Blogg: Effektivisera din trading genom sunt förnuft

Blogg: Effektivisera din trading genom sunt förnuft

Vad handlar egentligen trading om? Jag har nu under ledigheterna funderat över varför det kan vara svårt att kontrollera sin trading, och varför jag nu sista 2-3 åren fått rätsida på min trading. Framgången kanske uteblir på grund av en dålig strategi eller för lite kapital, man kanske inte följer sina regler? Eller så följer man allas regler eller strategier? Saknas utbildning i ämnet? Eller är avsikten med tradingen fel?

Det finns otaliga anledningar att analysera men det jag hela tiden kom fram till är att mycket handlar om den person du är och vilken inställning och vilket psyke du har, det är väldigt viktigt för att kanske ha en liten möjlighet att tillhöra de 10 % som lyckas.

Vad skiljer en framgångsrik trader från en som inte är framgångsrik?

Om det nu är personligheten som det hänger på så ska jag här endast titta på de personliga egenskaperna som faktiskt en trader bör ha, eller ”lära” sig att ha, för det går faktiskt att lära sig nya saker bara man själv förstår att det går.

Du kan fokusera på strategi, money management, regler, marknader, risk, etc. etc. Men detta betyder inte ett smack om du inte har självkontroll och ändrar eller redan har rätt personlighet för att trada.

Har du inte koll på dig själv så kan du ha den heliga gralen framför dig men du kommer ändå köra den i botten, för vi människor är så i grunden, vi är giriga, vi tror vi vet bäst, vi försöker ibland vara något vi inte är, vi har rädslor, vi har demoner, och demonerna segrar ALLTID om du ger dem näring, likväl som det positiva inom dig ALLTID segrar om du ger det näring. Dessa finns alltid inom oss och det är avgörande vilken av dessa du ger din näring till. Så är det. När man tradar så visar sig demonerna ännu mer för de älskar trading och vad det gör med oss, trading gör dig girig och rädd samtidigt, demonernas hemmaplan helt enkelt.

Kolla nu här!

Money mangamement

– Hur ser din ekonomiska situation ut i dit liv, har du lånat upp ditt boende, är krediterna överhettade, har du inget sparande, har du ingen buffert om något händer eller en rad olika utgifter dyker upp på raken, shoppar du upp hela lönen?
– Om du känner igen dig i detta hur ska du då någonsin helt plötsligt kunna ha disciplin och vara strukturerad med din tradingekonomi? Inte så logiskt eller hur?

Tradingplan/strategi

– Hur ser din livsplan ut? Hur ser framtiden ut? Vilka mål och ambitioner har du? Hur når du dit? Vilka steg måste du ta för att bli den du vill? Tar du viktiga beslut i efter att noga ha tänkt igenom dem eller kör du bara på?
– Har du ingen plan eller strategi för hur du ska nå dina mål och agera i vardagen hur ska du då plötsligt kunna ha det när du tradar? Inte så troligt eller hur.

Risk/reward

– Är du en risktagare, satsar du allt på rött, eller tänker du steget längre och förstår vad du kan förlora om du nu skulle gör det? Sprider du dina risker i ditt sparande? Skickar du ut ett CV eller flera när du söker jobb?.
– Om du inte förstår risk/reward i det dagliga livet hur ska du då helt plötsligt fatta det när du tradar, inte så troligt eller hur.

Ni förstår nog vart jag vill komma.

Detta är ingen kärnfysik, men det kan absolut vara en hjälp att bättre förstå och ta tag i samt implementera både i tradingen och privat.

Några bra saker att göra

– Sköt tradingen som ett företag. Bokför allt, vinster, förluster, courtage, spreadar, etc etc. Det funkar inte annars, tro mig det gick åt helv….te för mig.
– Studera de marknader du tradar, dag/natt & natt/dag & lunch/middag etc. etc. Andas och lev den marknad/er du tradar, lär känna den.
– Tradar du inte på heltid så separera din privata ekonomi med tradingekonomin. Det kan vara förödande annars. Riskera aldrig din levnadstandard.
– Det är enklare att vara strukturerad trader om du är strukturerad privat.
– ”There is no holy grail out there. The problem is that almost every trader is looking for it”.

S&P 500

Rapporter både före och efter stägning, Fed-räntebesked kl 20.00. Barack Obama håller tal, mycket som händer idag. Tittar man på den tekniska biten så ser det fortfarande positivt ut för S&P 500 med stigande trend och rekyler ner till stödnivåer. Kommer förmodligen kliva in under dagen.

S&P 500
S&P 500
Taggar:
SMI
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto