Home > Blogg: Fortsatt ned för Black Earth Farming efter dålig rapport

Blogg: Fortsatt ned för Black Earth Farming efter dålig rapport

Efter att ha presenterat en brakförlust på 18,2 miljoner dollar för det fjärde kvartalet föll jordbruksbolaget Black Earth Farming som en sten i fredagens handel. Förlusten berodde mest på lägre priser för de grödor som Black Earth Farming valt att odla och en ej tillräcklig diversifiering.

För helåret landade förlusten på hela 300 miljoner kronor och även om ledningen är försiktigt positiva inför framtiden medger även de att återhämtningen kan ta tid på sig och man kan man anta att de svaga siffrorna kommer hålla i sig så länge råvarupriserna ligger på fortsatt låga nivåer.

Black Earth Farmings koncept handlar om att äga billig jordbruksmark i Ryssland och odla grödor på denna mark. Även om marken de har införskaffat varit väldigt billig sett till västerländska mått mätt har också avkastningen på de grödor de har odlat varit därefter. Trots detta finns det goda förutsättningar för en vändning 2014 ifall råvarupriserna återhämtar sig och bolaget är undervärderat kursmässigt. Bland de grödor som Black Earth Farming odlar som majs, vete och sojabönor har alla gått ner med nära hälften på två års sikt men har rekylerat kraftigt den senaste månaden, vilket borde smitta av sig på Black Earth Farmings kurs.

I fredagens handel föll aktien med 8,5% för att sedan återhämta sig något. För den som är villig att ta en risk kan detta innebära ett bra köpläge om ett tag då kursen just nu är väldigt pressad. Under 2013 sjönk Black Earth Farming från 9-kronorsnivån ner till 6,5kronor. I slutet av året steg kursen något som svar på högre råvarupriser överlag och har i år pendlat i en snäv kanal mellan 6,8 och 6,2 kronor.

I fredagens handel föll aktien under denna viktiga nivå och håller sig just nu kvar under 6,2 kronor. Vad detta brukar signalera är ofta att nedgången kan fortsätta en tid om aktien håller sig under 6 kronor en längre tid. Om det istället sker en snabb rekyl över 6,2-kronorsnivån kan man förvänta sig en studs upp och fortsatt pendling inom den kanal som bolaget har befunnit sig i sedan i början av året.

Med tanke på bolagets dramatiska utveckling sett till fjolårets kursutveckling kan man anta att trots det svaga resultatet i det fjärde kvartalet ej finns särskilt mycket utrymme för vidare nedgång på kort sikt då en överreaktion antagligen skett i marknaden. Det finns därför goda möjligheter att köpa billigt på kort sikt för den som är villig att ta en risk.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto