Home > Blogg: Vad är en ”Dead cat bounce”?

Blogg: Vad är en ”Dead cat bounce”?

Uttrycket ”Dead cat bounce” , som direkt översatt på svenska ungefär betyder ”studsande död katt” är ett uttryck på börsen för en mindre rekyl upp efter en stor nedgång. 

”Dead cat bounce”-uttrycket  är baserat på teorin att även en död katt studsar en aning när den nuddar marken om den släpps från tillräckligt hög höjd. Uttrycket är i särklass den konstigaste liknelsen på hela Wall Street, där den härstammar från.

”Dead cat bounce” kan ses som en formation som ingår i teknisk analys och går att känna igen först efter att den skett. Den kan bäst beskrivas som en  mycket kortvarig  uppstuds som stannar av mycket tidigt efter en större brantare nedgång. En ”Dead cat bounce” brukar ses som en kortlivad fortsättningsformation vilket betyder att priser ofta fortsätter i samma riktigning som den större nedgången efter att den är klar. Andra kännetecken på den är att en ”Dead cat bounce” bara sker i björnmarknad, det vill säga när det råder allmän nedgång på börsen och det finns en fallande trend.

En ”Dead cat bounce” brukar kännas igen på att den är mycket liten i förhållande till den tidigare nedgången och inte bygger på någon fundamental orsak utan har att göra med att till exempel blankare täcker sina positioner.

De som sysslar med  teknisk-analys är oeniga om definitionerna för formationen, det vill säga hur den egentligen ser ut.

Vissa definierar den som att den bara varar i ett par dagar, andra som att en ”Dead cat bounce” bara sker när en aktie har gått ner till nära 0-strecket och därefter rekylerar fast med väldigt lite. Upprekylen kan vara så liten som ett fåtal procent eller innebära att priset inte går upp alls utan bara går upp intraday och stannar på oförändrat under ett flertal dagar innan det går ner igen. Då definitionerna skiljer sig åt är det bäst att man själv sätter gränser för hur den ska se ut.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto