Home > Blogg: Var ärlig mot dig själv, innan du tradar

Blogg: Var ärlig mot dig själv, innan du tradar

Tänk vad teknikens under har gjort för tradingen, du kan idag befinna dig var du vill på jorden för att trada, bara du har uppkoppling och en laptop, eller i vissa fall räcker det med en smartphone, är inte det fantastiskt. Förut var man ju tvungen att ringa in en order eller till och med besöka banken för att göra en placering, i alla fall som privatperson.

Det finns väldigt bra analysverktyg att tillgå helt gratis hos en nätmäklare som räcker gott och väl för att göra vassa analyser, det mesta tycker jag verkligen har förenklat tradingen för de privata aktörerna, var och varannan kan numera vara sin egna börshaj. Det finns svenska och internationella forum och nyhetskanaler att följa och få tips ifrån och vill man lära sig trading så är utbudet internet enormt, men var börjar man i allt detta om man är novis, vad är rätt och vad är fel?

Frågan du bör ställa dig är, ”vad är rätt för mig, och vad är fel för mig”. Det gäller att vara helt ärlig mot sig själv för egentligen finns inget ”rätt” eller ”fel” utan det som är rätt för dig kan vara fel för någon annan, så varför ens bry sig, BARA du vet vad som är rätt för dig, ingen annan, punkt.

Jag ska berätta hur jag kom på att jag inte var ärlig mot mig själv och jag tror en del utav er kan känna igen sig i detta.

Jag startade med att trada ganska långsiktigt i början då jag inte kunde något om trading och teknisk analys. Jag gick mer på känsla (ibland ganska dålig känsla), det kunde va att jag letade bolag där priset på aktien var lågt för då måste det ju stiga till slut, men grejen var att jag inte tänkte på att konkurs för bolaget kunde vara en möjlighet, och så blev det, bolaget gick i konkurs och förlusten var ett faktum, alla pengar borta. Ibland gick det dock bra som när jag köpte Ericsson väldigt billigt och de sedan steg rejält. Hur som helst så var det långsiktig tänk jag hade.

Men sen, när jag började bli mer inbiten i att verkligen lära mig trading så sjönk min tidshorisont till att bli mer o mer kortsiktigt, jag såg potentialen, men det jag missade var att det inte passade min personlighet eller min vardag, jag blev stressad för jag jobbade med ett vanligt jobb, jag kunde inte ha kontinuitet i tradingen utan missade tillfällen vilket gjorde mig ännu mer stressad och frustrerad, jag var beroende av att ta varje trade för missade jag en så kanske den var traden som vägde upp förlusterna osv osv. Jag tror detta beteende kan kallas girighet, tar emot att erkänna det men så var det faktiskt.

Till slut var jag tvungen att inse att jag inte kunde fortsätta så, vilket ledde in mig på en strategi som passade mig och min vardag, lugn o fin utan stress där jag får tid till annat, det gäller att vara ärlig och realistisk, har du inte tid att sitta framför en skärm dagarna i ända så måste du anpassa din trading efter din vardag, börja med det, det går alltid att ändra senare när du lever på dina placeringar, jag tror det krävs väldigt mycket psykiskt att sitta vid datorn hela dagen, jag kan det inte, jag swingtradar vilket gör att jag kollar på kvällen inför nästa dag vad som ska göras, däremot så kollar jag mina placeringar under dagen via min iphone, man är ju nyfiken självklart.

Men som sagt så tror jag att det är viktigt att först se på sig själv och sedan bestämma om du är swingtrader eller daytrader, när du kommit fram till din stil så kommer du att känna mindre stress direkt tror jag, för då vet du vad du ska göra, vad du ska titta efter och du är inställd på som i mitt fall att hålla positionerna lite mer ”långsiktigt”, i mitt fall 2 dagar till någon eller några veckor.

En annan sak är att inte lyssna på ”tips” och annat som dyker upp här och där. Varför? Jo det ska jag berätta, detta är min åsikt.

Jag och många andra traders har en strategi, en konkret plan för hur, när, var och varför vi tar eller inte tar en trade, varje enskild trade är därför en liten del i något större som är våran strategi, strategin består av bla förluster och vinster, det betyder att ett tips kan vara antingen en förlust, eller en vinst, ingen vet med säkerhet vilket, eller hur. Däremot, skulle du följa alla traderns tips så ökar förmodligen chanserna till att även vara med på win/loss ration som är ganska viktig. Där kommer kontinuitet in som är grymt viktigt men det får bli ett inlägg för sig.

Några punkter att tänka på:
– ärlighet mot sig själv
– tidshorisont
– skit i tips om du inte bestämt dig för att följa någon trader(seriös trader) slaviskt
– kontinuitet
– disciplin
– moneymanagement

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto