Home > BNP-prognoserna för 2021 låga, trots positiva nyheter om vaccin

BNP-prognoserna för 2021 låga, trots positiva nyheter om vaccin

Aktiemarknaderna över hela världen har haft många anledningar att fira i november. Varje måndag de första tre veckorna har inneburit positiva nyheter om ett vaccin.

I början av månaden var det Pfizer och BioNTech. Efter det kom Moderna, och slutligen AstraZeneca. Alla avslöjade lovande resultat i kampen mot viruset då samtliga vaccin hittills har visat sig vara tillräckligt effektiva för att få ett slut på pandemin.

Till följd av det har aktiemarknaderna stigit till rekordhöga nivåer. Detta var den första logiska reaktionen under krisen. Fram tills denna punkt hade aktierna tagit ”steroider” från centralbankerna. Billiga pengar fick aktierna att stiga, oavsett hur pandemin utvecklade sig. Dessa goda nyheter satte igång en positiv reaktion från marknaderna.

Nu när euforin ligger bakom oss och dammet har lagt sig en aning finns det ett par intressanta saker att nämna. Till att börja med är prognoserna för BNP under 2021 oförändrade, trots de goda nyheterna. Hur kommer det sig?

Det glada 20-talet är tillbaka?

En intressant syn på de kommande åren är att jämföra dem med 1920-talet. Denna era kallades det glada 20-talet och fick sitt namn efter den lättnad som kom efter första världskrigets och den spanska sjukans slut. Kan vi få uppleva en liknande känsla som under 1920-talet ett århundrade senare? Om historien upprepar sig kan vändningen efter den chock som COVID-19-innebar bli spektakulär.

Vi kan ta en titt på hur det ser ut i världen. Kredit har expanderat som aldrig förr – både offentliga och privata institutioner har utökat sin skuldsättning. Samtidigt har kredit aldrig varit billigare. De som har investerat eller varit villiga att ta en risk under pandemin kommer troligtvis aldrig igen få liknande villkor. I vissa fall erbjöd till och med centralbanker lån till negativ ränta!

Världens ekonomier har pengar, idéer och obegränsad mobilitet (om vaccinen fungerar), och de kommer därför vända. Folk kommer spendera mer på resor och kläder.

Medan vi ser ett ljus i slutet av tunneln finns det fortfarande en bit kvar. Medan vaccinering kan börja snabbare än många trodde var möjligt för ett par månader sedan tar processen lång tid och kan pågå hela nästa år.

Det bör därför inte vara en överraskning att prognoserna för BNP under 2021 fortfarande är låg, trots de positiva nyheterna. I vissa fall har de till och med sänkts.

Är detta en kort tillbakadragning innan det glada 20-talet inleds på riktigt?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.