Home > BOC:s företagsprognos är här – vart är CAD på väg?

BOC:s företagsprognos är här – vart är CAD på väg?

Varje kvartal släpper Kanadas centralbank (BOC) sin företagsprognos för den kanadensiska ekonomin. I denna prognos visar de hur de anser att det kommer gå för affärsaktivitet, investeringar, anställningar, produktionskapacitet och hur det går med löner, priser och inflation.

Rapporten är högt ansedd då företag som har utvalts att delta i undersökningen har valts ut baserat på deras bidrag till kanadensisk BNP. Alla som är intresserade av framtiden för den kanadensiska dollarn (CAD) markerar denna rapport i kalendern.

Kanadensisk ekonomisk återhämtning fortsätter

Denna undersökning ägde rum mitt i november och tidigt i december förra året och de sammanställda resultaten presenterades igår. Rapporten visar att den ekonomiska återhämtningen fortsätter, men i en långsammare takt.

Det finns fortfarande optimism då regeringen och företagen har ett slut på pandemin i sikte, i och med att vaccin mot COVID-19 har börjat rullas ut. Även om de flesta företagen rapporterade försäljning som låg under nivåerna innan pandemin är de fortfarande optimistiska och förväntar sig högre försäljning under de kommande 12 månaderna i och med att den ekonomiska aktiviteten ser ut att komma igång.

En annan viktig punkt i rapporten har att göra med inflation, som mäts av CPI (konsumtionsprisindex), och förväntas liggar kvar under målet på 2% som sätts av BOC. Trots kvantitativa lättnader förväntas inflationspressen ligga relativt lågt under medellång sikt.

Pressen på inputkostnader kommer dock leda till högre outputkostnader, men denna process tar tid, och är starkt beroende av hur det går med pandemin och den ekonomiska återhämtningen. Inflation är därför inget Kanadas centralbank oroar sig för. Med andra ord kommer centralbanken fortsätta med sin tillmötesgående penningpolitik ett bra tag till.

Allt sammantaget är det en balanserad bild av den kanadensiska ekonomin som målas upp av denna rapport, men det noteras även att ekonomin har det svårt att ta sig ur pandemin. Den kanadensiska dollarns styrka mot den amerikanska dollarn under de senaste månaderna hade mest att göra med reflation på finansiella marknader. I och med att den nya administrationen nu förbereder sig på att ta över i Washington kan samma reflation påverkas.

1,30-nivån är fortfarande viktig för USDCAD-paret, vilket är den viktigaste kursen för CAD. Om priset stiger över denna nivå lär svagheten i CAD vara ett resultat av en högre USD snarare än av förändringar i den kanadensiska ekonomiska aktiviteten.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.