Home > BOE-förhandstitt: 4 bästa anledningarna att köpa det brittiska pundet

BOE-förhandstitt: 4 bästa anledningarna att köpa det brittiska pundet

Bank of England (BOE) är en av de två stora centralbankerna som presenterar sitt penningpolitiska beslut idag. Här är fyra skäl till varför dagens beslut kan vara hausse för det brittiska pundet.

De två stora centralbankerna i Europa är redo att presentera sina penningpolitiska beslut idag. Marknadsaktörerna förväntar sig att BOE kommer att höja räntan med ytterligare 25 punkter efter den överraskande räntehöjningen som levererades i december.

Hur kommer det brittiska pundet att reagera på dagens beslut? Här är fyra skäl att köpa pundet:

  • Räntehöjningar är hausse för valutan
  • Inflationstakten ligger långt över BOE:s mål
  • BOE ligger långt före andra centralbanker i denna åtstramningscykel
  • Omicron kommer sannolikt inte att spåra ur den ekonomiska återhämtningen i Storbritannien

Räntehöjningar är hausse för valutan

Marknadsaktörerna förväntar sig att BOE kommer att leverera ytterligare en räntehöjning idag, efter den från december förra året. Räntehöjningar är hausse för den lokala valutan, särskilt eftersom andra centralbanker släpar efter i cykeln.

Efter den senaste decemberhöjningen steg GBP/USD från 1,33-området till 1,37 – återigen är räntehöjningar attraktiva för valutan.

Inflationstakten ligger långt över BOE:s mål

BOE har ett mandat för prisstabilitet, och dess definition av det är att hålla inflationen vid målet. Men inflationen är för närvarande 5,4% och målet är 2%.

Därför bör BOE höja ännu mer aggressivt, vilket förstärker det tidigare argumentet. Det skulle vara ännu mer hökaktigt om BOE idag uttryckligen signalerar ännu en höjning i mars eller maj i år.

BOE ligger långt före andra centralbanker i denna åtstramningscykel

Andra centralbanker i den utvecklade världen är inte där BOE är i denna åtstramningscykel. Till exempel har reservbanken i Australien, Europeiska centralbanken och till och med Federal Reserve inte höjt sina räntor från pandemins låga nivåer.

Omicron kommer sannolikt inte att spåra ur den ekonomiska återhämtningen i Storbritannien

Omicron-varianten är nu den dominerande i större delen av världen när covid-19-pandemin går framåt. Men efter de första farhågorna visar det sig att ekonomierna förblev öppna eftersom trycket på hälsosystemen är hanterbart. Därför är det osannolikt att Omicron kommer att spåra ur den ekonomiska återhämtningen i Storbritannien, ett annat positivt tecken för det brittiska pundet.