Home > BOE lyfter fram risk för skadliga effekter ur Brexit.

BOE lyfter fram risk för skadliga effekter ur Brexit.

Riskerna mot den finansiella stabiliteten i Storbritannien är fortsatt förhöjda och en oordnad Brexit kan ge skadliga effekter på banksystemet och ekonomin.

Det skriver Bank of England i sin halvårsvisa finansiella stabilitetsrapport på onsdagen, enligt Bloomberg News.

Centralbanken skriver att man utvärderar potentiella effekter av att Storbritannien lämnar EU. Givet att en så hög andel av EU:s finansiella aktiviteter utgår från London kan allt som kan tvinga institutioner att förändra verksamheten utgöra riskfaktorer.

”Om sådana anpassningar sker inom en kort tidsrymd kan det finnas större risker för störningar i de tjänster som erbjuds till den reala ekonomin i Europa”, skriver Bank of England i rapporten.

Utöver störningar för finansiella tjänster varnar centralbanken för risker för ytterligare försämring i investmentbankernas lönsamhet och för att mer komplicerade strukturer kan försvåra översynen.

Bank of England redovisade samtidigt resultat från de senaste stresstesterna av brittiska finansinstitut. Resultaten visar att banksystemet sammantaget är välkapitaliserat, men Royal Bank of Scotland uppfyllde inte alla mål och tvingas därför presentera en ny kapitalplan.

Testerna visade också vissa ”otillräckligheter” hos Barclays och Standard Chartered, men dessa var inte så allvarliga att bankerna avkrävs nya kapitalplaner.

Bank of England pekar i rapporten också på globala risker mot den finansiella stabiliteten och noterar att dessa har ökat sedan den föregående rapporten i juli.

Förväntningar om ett finanspolitiskt lyft i USA och risk för minskad global handel efter Donald Trumps seger i presidentvalet har försämrat läget i svaga delar i skuldsatta tillväxtekonomier.

Osäkerheten förhöjs ytterligare på grund av den italienska folkomröstningen den 4 december, och av kommande val i länder som Tyskland och Frankrike nästa år.

BOE-chefen Mark Carney sade vid en pressträff att Brexit har skapat vissa spänningar i den finansiella stabiliteten, och han betonade att Brexitprocessen måste ske så mjukt och ordnat som möjligt. Han tillade att det är bra om företagen vet så mycket som möjligt om slutpunkten för processen.

BOE-chefen sade vidare att underskottet i den brittiska bytesbalansen ännu är stort, men en skarp anpassning i bytesbalansen kan förvärra balansen mellan tillväxt och inflation.

Mark Carney sade vidare att de mest signifikanta riskerna mot den finansiella stabiliteten i Storbritannien är globala, och han noterade att tillväxten i Kina i allt högre grad är beroende av fortsatt kreditexpansion.

Han sade också att det syns tecken på ökat kapitalutflöde från Kina och andra tillväxtmarknader de senaste månaderna, och detta kan förstärkas framöver beroende på amerikanska räntehöjningar.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto