Home > Boeings resultat från andra kvartalet 2020 missar förväntningarna

Boeings resultat från andra kvartalet 2020 missar förväntningarna

Boeings resultat från andra kvartalet 2020 var ännu en besvikelse, för det fjärde kvartalet i rad. Marknaden förväntade sig -$2.53 EPS och Boeing levererade nästan dubbelt så illa – negativa $4.79.

Detta fall beror på att flygbranschen fortsätter att möta tuffa förhållanden på grund av COVID-19-krisen. Detta ledde till att företaget slutade använda sin 737 Max-flotta, vilket vidare påverkade företagets resultat. Dessa två faktorer, kombinerat med globalt minskade flygleveranser och passagerartrafik resulterar i ett lägre uppskattat resultat. En negativ överraskning, som den som levererades av Boeing, antyder att det finns fler problem på horisonten, även utöver det som är känt för allmänheten just nu.

Viktiga delar ur resultatrapporten för andra kvartalet 2020

Det var inte överraskande att företaget rapporterade en förlust. Det som var överraskande var att förlusten var nästan dubbelt så stor som förväntat.

På intäkter på 11,8 miljarder dollar för andra kvartalet 2020 hade de ett negativt operativt kassaflöde på 5,3 miljarder dollar. Men, de 32,4 miljarderna i kontanter och omsättbara värdepapper, kombinerat med icke utförda arbeten på 409 miljarder dollar eller 4 500 kommersiella plan, var ett plåster på såren. Boeings aktiepris avslutade dagen på 166 dollar, en minskning på 2,83%.

Problemen för Boeing, utöver den ständigt på gående 737 Max-sagan, relaterar direkt med flygbranschens utveckling under COVID-19. Om flygbranschen innan krisen hade en prognos på många passagerare efter rekordåret 2019 har nu samma prognos kraschat totalt.

Det är inte bara efterfrågan från passagerare som ligger lågt under den närmaste framtiden. Ett stort problem är att ingen vet hur länge viruset är här. Det har hittills gått fyra månader sedan utbrottet i den utvecklade världen och det är inte säkert att flygbolagen, inte minst Boeing, har tillräckligt med resurser för att överleva.

Då passagerartrafiken förväntas nå samma nivåer som innan pandemin först om ett par år måste flygbolagen dra ner på sina flyg, vilket leder till färre beställningar för flygtillverkare.

Boeing har dock en diversifierad verksamhet. Det är inte bara kommersiella flygplan som är viktiga (där de konkurrerar med Airbus), men de har även starka program inom försvar, raketer och tjänster.

Det bör även nämnas att de dåliga resultaten igår till viss del har att göra med att många av deras produktionsfaciliteter var stängda på grund av den coronavirus-relaterade nedstängningen. Den gradvisa öppningen under den andra delen av kvartalet räckte inte för att kompensera för den negativa påverkan detta hade på företagets resultat.

Allt sammantaget är Boeing aktiva i en industri som starkt har påverkat av pandemin – utöver problemen med 737 Max. Detta är en dålig kombination under en ekonomisk lågkonjunktur.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto