Home > Boliden bättre än väntat

Boliden bättre än väntat

Torsdagsmorgonens rapport blev bättre än analytikernas officiella snittprognoser. Men kanske inte så mycket bättre som siffrorna först kan ge vid handen. Den bilden ger analytiker efter i snabbtitt i delårsrapporten.

”Det är bättre än konsensusförväntningarna, men ser man till detaljerna är gruvsidan väsentligt svagare än väntat. Det är negativt, för det är den drivande sidan. Dessutom är det en stor omvärdering av processlagren”, säger Joakim Ahlberg, gruvanalytiker hos Cheuvreux.

Boliden redovisade ett rörelseresultat om 1.499 miljoner kronor, klart över enligt SME Direkt väntade 1.273 miljoner. För gruvverksamheten blev resultatet 822 miljoner kronor, mot väntade 921 miljoner. Omvärdering av processlager uppgick till 282 miljoner kronor, att jämföra med prognoserna på i snitt 185 miljoner.

Joakim Ahlberg påpekar också att det under rubriken ”internvinstelimineringar” finns en positiv post på 82 miljoner kronor, som analytikerna inte kunnat förutspå.

”Rensat för dessa poster är resultatet inte så mycket bättre än konsensus. Visst kan aktien gå upp lite, men något rally är det svårt att tro på”, påpekar han.

En annan analytiker gissar att internvinstelimineringarna hänger samman med att Boliden har haft silverkoncentrat i lager som nu har anrikats och bidragit till vinsten.

”Det är ett bra resultat”, sammanfattar han sin bild och spår en positiv kursreaktion.

”Zinkproduktionen har återhämtats som den ska, kopparproduktionen är lite lägre. Totalt sett är rapporten lite bättre än väntat och det är inga förseningar i de stora projekten. Det är en avsaknad av besvikelser”, konstaterar Fredrik Agardh, analytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Även han räknar med att Bolidenaktien ska gå något bättre än börsen i stort när marknaden öppnar.

Boliden (daily chart)
Boliden (daily chart)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.