Home > Boliden – en bra blankningskandidat efter rapporten?

Boliden – en bra blankningskandidat efter rapporten?

Aktiemarknaderna fortsätter upp och de flesta europeiska börserna är nära sina absoluta högstanoteringar. Detta är väldigt positivt och tyder på att  det finns god chans att uppgångarna fortsätter ett tag till.

Börsuppgångarna har dock varat ett tag och även om många aktier fortfarande stiger är det färre och färre som gör det; ett klart tecken på att uppgången sakta men säkert tappar fart. De aktier man ska blanka när börsuppgången stannar av är just de som var de första att sacka efter index. En sådan aktie är Boliden. En bra  aktie värd att blanka är just en som inte följer med i en börsuppgång, speciellt ifall man kan lokalisera orsaken, i detta fall metallpriserna.

Speciellt kopparpriset är viktigt för Boliden (läs tidigare artikel om kopparpriset). Det ser också äntligen ut som om råvarucykeln väldigt snart kan få ner metallpriserna. De har hållit sig uppe ganska bra antagligen på grund av den starka börsutvecklingen men ifall börsen börjar svikta lär det bli andra bullar ganska snabbt, och därför lär råvarubolagen vara goda blankningskandidater när väl detta händer. Även Lundin Mining och andra råvarubolag har börjat gå sämre nu så detta är inte på något sätt specifikt till Boliden utan tendenser går att se över hela gruvsektorn.

För det tredje kvartalet väntades Boliden leverera en svag rapport i paritet med 2008, enligt analytiker. Nu i visade detta sig som vanligt vara felprognostiserat, och Boliden är just nu upp mer än 6%. För den våghalsige kan detta vara ett utmärkt säljläge, men det finns många risker med detta.

Det ena är att börsen fortfarande stiger och kan göra så längre än man tror, vilket också kan få med sig Boliden upp en bit ifall man inte är försiktig, vilket är precis vad som har hänt idag.

Det andra är att det alltid är bekvämast att sälja så lågt som möjligt om man ska blanka och köpa högt om man ska köpa om man vill tjäna pengar direkt. Boliden just nu kommer till exempel vara perfekt att sälja när den börjar närma sig eller går igenom sina lägstanivåer från oktober på 87,60.

Det går givetvis att sälja högre, men man löper alltid risken att börja för tidigt innan rörelsen ner har börjat. Visst kan man tjäna mer pengar ifall man lyckas sälja högt eller köpa lågt men en spekulants jobb är att tjäna säkra pengar. Det är alltid bättre att låta börsen och grafen bestämma riktningen först, då marknaden kan fortsätta stiga mycket längre än vad man själv kan klara av att hålla förståndet. Med detta sagt är nog dessa nivåer runt 100kr mycket bra säljnivåer.

Boliden, koppar, OMXS30
Boliden, koppar, OMXS30
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto