Home > Boliden i upptrend

Boliden i upptrend

Boliden ligger i en kortsiktig men kraftfull uppåttrend och har tidigare fått ett antal köpsignaler. 

Gruvbolaget Bolidens aktie har haft en stark utveckling sedan aktien bottnade ur på 65 kr den 4 oktober. Beräknat på kursen i skrivande stund på 112,3 kr har aktien sedan dess gått upp 72%. I år har aktien redan gått upp med 12%. Under helåret 2011 hade dock aktien en betydligt dystrare utveckling på -26%.  Så man kan lugnt konstatera att det går snabbt upp och ner för en aktie som Boliden.

Den långsiktiga trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är dock fortfarande nedåtriktad för Boliden även om den kortsiktiga trenden är uppåtriktad. Aktien fick sin senaste köpsignal när aktien gick över motståndet vid 103 kr, men har även tidigare givit köpsignaler. Se även vår analys av Boliden den 9 november.

Boliden som är relativt överköpt enligt Stochastic-indikatorn har nu ett motstånd vid ca 120 kr och ett stöd vid ca 103-105 kr området. Skulle aktien orka etablera sig över 120 kr så är nästa motståndområde kring 140 kr. Den nivån på 140 kr känns nu väldigt avlägsen men osvuret är bäst när det gäller så här volatila aktier.

Skulle Boliden mot förmodan stänga under stödet vid 92 kr får aktien en säljsignal. Då riskerar aktien att gå ner och testa stödnivåerna kring 81 kr, eller till och med vid 65 kr. Skulle aktien gå under 65 kr får vi en kraftig och långsiktig säljsignal. Det troliga är dock att aktien fortsätter att vara stark under iallafall inledningen av 2012. Se också resonemanget om den kortsiktiga börspsykologin i vår SSAB analys.

Ett strategiförslag är därför, om man nu inte redan äger aktien, att avvakta en rekyl ned mot stödnivån vid 103-105 kr inför ett köp. Köp gärna relativt små positioner då den långa trenden fortfarande är nedåtriktad. Sikta sedan på en uppgång till 120-140 kr. Stop loss om aktien stänger under 92 kr. Flytta upp stop lossen allteftersom aktien går upp.

Att ta position
Handla Boliden för uppgång med tex. Citi First BOL2C 85CIT*
Handla Boliden för nedgång med tex. Citi First BOL2O 125CIT*
Boliden (Dagsdiagram)
Boliden (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto