Home > Bolidens kursnedgången motiverad

Bolidens kursnedgången motiverad

Boliden
Boliden (Öppna i TP Trader)

Det säger analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

”Gruvproduktionen var väsentligt sämre än jag räknat med, med en sekventiell nedgång i Tara, Garpenberg och Aitik. Det som ökar är guldproduktionen, sedan gruvan i Kankberg kommit i gång”, säger Fredrik Agardh, analytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Boliden redovisade på måndagen ett rörelseresultat justerat för omvärdering av processlager om 818 miljoner kronor. Väntat var enligt SME Direkts snittprognos 1.151 miljoner.

En annan analytiker instämmer med Handelsbanken.

”Gruvorna var en stor besvikelse, särskilt Tara och Garpenberg var klart under förväntan, trots att bolaget guidat försiktigt”, säger en annan analytiker.

Rörelseresultatet för affärsområdet gruvor blev 517 miljoner kronor, mot enligt SME Direkt väntade 822 miljoner.

Vad analytikerna nu frågar sig är om den lägre produktionen är här för att stanna, eller om det är i huvudsak tillfälliga faktorer som slagit till under årets avslutning.

”Att zinkhalten i Garpenberg skulle vara under snitthalten visste vi, men inte att den skulle vara så här låg. Frågan är hur länge de ska ligga på nuvarande nivåer”, fortsätter Fredrik Agardh.

På den positiva sidan noterar den andre analytikern att tidsplanen för expansionen av Garpenberggruvan av allt att döma verkar hålla. Produktionsstart väntas under det första halvåret 2014.

Att aktien går ned efter rapporten tycker båda analytikerna är rimligt.

Boliden handlades vid 13.30-tiden till 111:50 kronor, en nedgång med 4,6 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto