Home > ”Bolidens rapport en riktig stänkare” – analytiker

”Bolidens rapport en riktig stänkare” – analytiker

Gruvbolaget Bolidens rapport för det tredje kvartalet tas emot väl av flera analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

”Det var en riktig stänkare. Gruvorna levererar bra för andra kvartalet i rad och även smältverken visar ett bra resultat”, säger en analytiker.

Boliden rapporterade på tisdagen ett justerat rörelseresultat om 603 miljoner kronor, att jämföra med analytikernas snittförväntningar enligt SME Direkt om 469 miljoner. Båda affärsområdena, Gruvor respektive Smältverk, rapporterade väsentligt högre vinst än väntat.

”Det är en stark rapport, ingen tvekan om det. Gruvorna i Aitik och Garpenberg levererade större volymer och lite högre metallhalter än väntat. Samtidigt var resultatet från smältverket i Rönnskär riktigt bra”, sammanfattar Fredrik Agardh, analytiker på Handelsbanken Capital Markets, sin bild av rapporten.

Riktigt lika entusiastisk är inte Gustav Sandström på Erik Penser Bank.

”Det som sticker ut är de högre halterna av koppar och silver i Aitikgruvan. Förmodligen har marknaden underskattat den biten, men det är ju i viss mån ett övergående fenomen”, säger han.

Att just smältverksverksamheten fungerar väl är en lättnad, menar Handelsbankens analytiker.

”Det har kanske funnits en oro för att efterfrågan på svavelsyra skulle kunnat leda till skeppningsproblem och därmed produktionsstörningar i Rönnskär, men så blev det alltså inte”, konstaterar han.

Förutom höga ingående metallhalter är lägre kostnader än väntat en förklaring till att analytikernas prognoser överskreds.

”Boliden visar att de har kostnaderna under kontroll, även om semesterperioden kanske hjälpt till lite. Frågan är hur länge de låga kostnaderna blir bestående”, säger den anonyme analytikern.

Frågetecken kan också resas inför kommande kvartal, då bolaget tydligt flaggar för att de höga ingående metallhalterna inte blir bestående under det fjärde kvartalet.

Att aktiekursen stiger är rimligt, menar Fredrik Agardh och den anonyme
analytikern, inte minst mot bakgrunden av kursnedgången veckorna före rapporten.

Gustav Sandström är dock lite förvånad.

”Kursreaktionen är större än jag räknat med. Jag tror inte att marknadens estimat för 2014 kommer att revideras upp särskilt mycket”, säger han.

Boliden handlades vid 14.00-tiden till 98:10 kronor, en uppgång med ca 7 procent för dagen.

Boliden
Boliden

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto