Home > Bör du köpa eller sälja amerikanska dollarn efter veckans försäljning?

Bör du köpa eller sälja amerikanska dollarn efter veckans försäljning?

Den amerikanska dollarn föll den här veckan trots att Federal Reserve höjde räntan. Så borde du köpa eller sälja dollarn?

En märklig vecka på valutamarknaderna har precis avslutats. Den är konstig eftersom den amerikanska dollarn gjorde precis motsatsen till vad den var tänkt att göra.

Först utbröt ett krig i Europa för tre veckor sedan. I tider av osäkerhet fungerar den amerikanska dollarn som en fristad. Den här gången gjorde den dock delvis det – den tog fart mot den japanska yenen men tappade mark mot euron, det brittiska pundet och den australiska och nyzeeländska dollarn.

För det andra höjde Federal Reserve räntorna förra onsdagen. Ändå, trots den stigande federala räntan, gav dollarn tillbaka en del av sina vinster sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina startade.

Så borde du köpa eller sälja den amerikanska dollarn?

EUR/USD hittar köpare under 1,10

Det dagliga diagrammet EUR/USD är ett att titta på. Växelkursen sjönk under 1,10, en pivotal nivå, och handlades nära 1,08, men den studsade.

På något sätt hittar euron bud under 1,10, trots kriget i Östeuropa. Kanske uppmärksammade marknaderna Europas solidaritet med Ukraina och det faktum att det fungerade som ett gemensamt block?

Det vet vi inte.

Vad vi vet är att euron ser ut att bjuda medan den är över 1,10, och den stängde veckan över den pivotala nivån.

GBP/USD finner stöd vid 1,30

Det brittiska pundet sjönk ännu mer mot den amerikanska dollarn 2022 än vad euron gjorde. Kanske det faktum att Brexit innebär ett land som ensamt behöver möta svårigheterna i en konflikt inte långt borta?

Pundet föll trots att Bank of England höjde räntorna igen. Så nu är den nuvarande bankräntan i Storbritannien 0,75%, och kämpar för att hålla jämna steg med inflationen på 5,5%.

Men detta kan vara anledningen till att GBP/USD steg den här veckan. Federal funds-räntan är bara 0,25% i USA och inflationen ligger på 7,9% på årsbasis. Som sådan gjorde veckans räntehöjning från Fed ingenting för att minska gapet, så pundet överträffade dollarn.

AUD och NZD överträffade

De två valutorna down under är kända för att vara nära korrelerade med aktiemarknaden. Till exempel publicerade S&P 500 i USA fyra raka dagar med uppgångar på över 1% – och därför överträffade de två valutorna också dollarn.

Sammantaget bör den amerikanska dollarns svaghet fortsätta, trots kriget i Ukraina. Om något säger marknaderna oss att de är mer logiska än vad geopolitik låter oss tro.