Home > Bör du köpa eller sälja dollarn efter Fed lämnade policyn oförändrad?

Bör du köpa eller sälja dollarn efter Fed lämnade policyn oförändrad?

Federal Reserve lämnar räntan oförändrad vid dagens möte. Så vad betyder det för den amerikanska dollarn, och när ska vi förvänta oss att en ny åtstramningscykel ska börja?

Federal Reserve of the United States (Fed) släppte just FOMC Statement, en mycket efterlängtad händelse av finansmarknadsaktörer. De lämnade federal funds-räntan oförändrad, som allmänt väntat, med tanke på att nedtrappningen av tillgångsköpen fortfarande pågår.

Trycket ökar nu för att Fed ska leverera den första räntehöjningen vid sitt kommande möte i mars. Vad betyder det för den amerikanska dollarn?

Fed signalerar en räntehöjning i mars

Dagens FOMC-uttalande gjorde det klart att Fed kommer att avsluta nedtrappningen av sina tillgångsköp i början av mars. Detta kommer att ge de utrymme att manövrera på den federala fondens ränta, som förväntas höjas vid nästa möte.

Dessutom gjorde Fed det klart genom dagens uttalande att krympningen av balansräkningen kommer att börja efter den första räntehöjningen. Med andra ord, lika snabbt som Fed lättade, lika snabbt kommer det att dras åt, eftersom att balansräkningen krymper är motsatsen till kvantitativa lättnader. Mer exakt är det kvantitativ åtstramning.

US Dollar Index pressar tillbaka topparna

Det amerikanska dollarindexet var tillbaka på 2021 års toppnivåer innan dagens Fed-beslut. Efter att Fed "cementerade" en räntehöjning i mars ser dollarn hausse ut både fundamentalt och tekniskt.

Den tekniska bilden visar ett omvänt huvud- och axelmönster med index på väg att nå det uppmätta draget. Ett drag över 98 öppnar portarna för mer uppåt mot den pivotala 100-nivån, och Feds hökaktiga uttalande stöder ett sådant drag.

Sammantaget valde Fed att hålla sig i linje med sin tidigare guidning. De minskade inte tillgångsköpen tidigare och antydde idag inte en räntehöjning på 50 bp i mars.

Med andra ord inget nytt från dagens FOMC Statement som marknadsaktörerna inte visste i förväg. En sak är säker – Fed är hökaktig, och dagens beslut för oss närmare slutet av de monetära lättnaderna.