Home > Bör du köpa Microsoft-aktier då de slagit kvartalsvisa uppskattningar?

Bör du köpa Microsoft-aktier då de slagit kvartalsvisa uppskattningar?

Microsoft rapporterade sitt kvartalsresultat i går, och de levererade enastående resultat. Intäkter, rörelseresultat, nettoresultat och vinst per aktie efter utspädning steg med mer än 20% jämfört med samma räkenskapsperiod förra året.

Under en handelsvecka när tekniksektorn var en av de mest sårbara var allas ögon riktade mot de stora teknikföretagen som var planerade att släppa sina intäkter. Den första var Microsoft – de rapporterade sina finansiella resultat för det andra kvartalet av räkenskapsåret 2022, vilket gav enastående resultat.

Marknaden förväntade sig en vinst per aktie på $2,32 under kvartalet, men Microsoft rapporterade $2,48. Dessutom ökade intäkter, rörelseresultat, nettoresultat och vinst per aktie efter utspädning med mer än 20% jämfört med samma period förra året. Dessutom är prognoserna och utsikterna för nästa kvartal optimistiska.

Som sådan ses Microsofts aktiekurs högre med 6,02% före börsen, och rallyt utlöste en kraftig vändning i andra teknikaktier. Kan aktierna hålla kvar sina vinster med tanke på att Federal Reserve är planerad att släppa sitt penningpolitiska uttalande idag?

Höjdpunkter i Q2 FY2022

För det andra kvartalet av räkenskapsåret 2022 rapporterade Microsoft intäkter på $51,7 miljarder – högre med 20% jämfört med samma period förra året. Dessutom ökade rörelseresultatet med 24% och nettoresultatet med 21%.

Oavsett hur du ser på dessa resultat är de inget annat än imponerande. För ett företag som Microsoft att leverera sådan tillväxt säger det oss att dess förmåga att skala inte påverkas av dess storlek.

Intäkter i det intelligenta molnet är värt att särskilt nämna. Intäkterna från serverprodukter och molntjänster ökade med 29%, drivet av stark tillväxt i Azure-intäkter.

Stark Q3 vägledning

För räkenskapsåret som slutar juni 2022 är den årliga intäktsberäkningen $196,61 miljarder. För Q3 FY2022 förväntar sig marknaden också en vinst per aktie på $2,18, högre än samma kvartal förra året med 11,98%.

Microsoft är ett utdelningsbetalande företag som verkar med en bruttovinstmarginal på 68,86% under de senaste tolv månaderna. Vid gårdagens stängningskurs var bolagets börsvärde 2,23 biljoner dollar och företagsvärdet 2,17 biljoner dollar.

Analytiker var imponerade av Microsofts resultat. Deutsche Bank sa att företaget fick sitt "förtroende" efter det solida kvartalet, medan Citigroup påpekade att Microsoft "lever upp till legenden".