Home > Borde du köpa det brittiska pundet under den högsta inflationen på 10 år?

Borde du köpa det brittiska pundet under den högsta inflationen på 10 år?

Storbritanniens inflationssiffra nådde sin högsta nivå på tio år i november. Priserna på transporter och kläder och skor ökade mest – är det dags för Bank of England att ändra sin riktning och höja räntorna? Om så är fallet, är det dags att köpa det brittiska pundet inför en hökaktig vändning från centralbanken?

Novembers inflationsdata släpptes idag i Storbritannien, en dag före Bank of Englands penningpolitiska beslut. Den årliga konsumentprisinflationen nådde en 10-årshögsta nivå i november, vilket pressade Bank of England att agera och vända på lättnaderna av sin penningpolitik.

Handlare och investerare har på sistone lärt sig att centralbanker är villiga att erkänna att inflationen inte är övergående, som man trodde i år. Som sådan kommer räntehöjningar. Den stora frågan är nu – vem kommer att höja räntorna snabbare för att begränsa inflationen? KPI-kärninflationen nådde 4% i november, mycket högre än förväntade 3,7%.

Den tekniska bilden av GBP/USD är fortfarande deprimerande

Pundet hoppade efter inflationsstatistiken, även om rörelsen var blyg. Till exempel är GBP/USD upp 0,28% när denna artikel skrivs, eftersom investerare är rädda för att ta någon chans inför den amerikanska centralbankens monetära beslut som väntas senare idag.

En annan anledning till att GBP/USD inte reagerade på inflationsdata som var högre än väntat är den baisseartade tekniska bilden. GBP/USD-paret gjorde en dubbel topp under första halvåret i 1,42-området och rörde sig sedan i en baisseartad kanal till denna dag. Den sitter för närvarande med dynamiskt stöd runt den nedre kanten av kanalen, men inget hopp har setts ännu.

Pundets styrka är mer synlig mot euron. EUR/GBP-korset sjönk kraftigt under året, utan några tecken på att trenden skulle vända snart.

Sammantaget kan inflationsdata vara en anledning för Bank of England att bli mer hökaktiga. Investerare kommer att få en aning om vad centralbanken kommer att göra härnäst eftersom dess meddelande sannolikt kommer att följa samma riktning som Feds meddelande.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto