Home > Borde du köpa eller sälja euron efter att PMI Services sjunkit?

Borde du köpa eller sälja euron efter att PMI Services sjunkit?

Europeiska PMI släpptes idag, och PMI Services föll till ett 9-månaders lägsta. Den europeiska tjänstesektorn påverkades av omicron-varianten. Vad signalerar det för den gemensamma valutan?

Den viktigaste handelsveckan i januari började med europeiska PMI-data. Medan PMI Manufacturing nådde en 5-månaders högsta, sjönk PMI Services till 9-månaders lägsta på 51,12.

Vid tolkning av PMI-data fungerar 50-nivån som linjen i sanden, och visar en sektor som antingen expanderar eller krymper. Medan PMI Services fortfarande ligger över 50, pekar uppgifterna på en svag start på det nya året, med negativa konsekvenser för den europeiska tillväxten.

Eftersom de europeiska ekonomierna är tjänstebaserade har tjänstesektorn ett mer betydande bidrag till den årliga BNP. Därför tyder underavkastningen i sektorn på en långsammare tillväxt.

Omicron är skyldig till dålig data. Det här är andra månaden i rad då tjänstesektorn minskar kraftigt, eftersom en ökning av antalet smittade covid-19 ledde till att många länder återinförde restriktioner.

EUR/USD föll tillbaka till 1,13

Den gemensamma valutan föll på nyheterna och handlas nu nära 1,13-nivån. Det tekniska perspektivet ser dock baisse ut på euron, eftersom paret fortfarande kämpar för att bryta sig ur en 2 månader lång konsolidering.

Inte ens nyheten att inflationen i USA nådde 7% i december, nästan fyra decenniers högsta, var tillräckligt för att bryta intervallet. Valutaparet EUR/USD handlades över 1,14, men det gav tillbaka alla sina uppgångar under dagarna som följde.

Den gemensamma valutan har svårt att studsa

Euron har svårt att studsa från de låga nivåerna, och dagens PMI Services-data är bara en av anledningarna. Medan covid-19-pandemin fortsätter att påverka världsomspännande ekonomier, är den gemensamma valutan fortfarande nära 2021 års låga, påverkad av andra faktorer.

Till exempel sätter de eskalerande spänningarna mellan Ryssland och Ukraina Europa i fara och investerare är därför ovilliga att ta risker med den gemensamma valutan. Dessutom gör ECB:s divergerande penningpolitik, jämfört med andra centralbanker, den gemensamma valutan oattraktiv.

Sammantaget, även om studsar och rally kan inträffa, har handlare inga skäl att bjuda på den gemensamma valutan. Därför ligger ett fall under 2021 års låga i korten.