Home > Borde du köpa EUR/USD under starkt PMI för tillverkning i euroområdet?

Borde du köpa EUR/USD under starkt PMI för tillverkning i euroområdet?

Eurozonens tillverknings-PMI kommer ut på 58 i december, långt in i expansivt territorium. Vad kommer det att betyda för EUR/USD-handlare?

Den slutliga PMI-datan för tillverkningen för december släpptes idag eftersom det är den första arbetsdagen efter månadens slut. Med de flesta banker på helgdagar i Europa och USA är handeln långsam och kommer sannolikt att förbli så under de kommande dagarna. Investerare förbereder sig dock redan för NFP-rapporten som kommer ut nästa fredag.

Euroområdets tillverkningsdata visade att tillverkningssektorn var fortsatt stark i december. PMI tolkas mot 50-nivån och alla värden över 50 indikerar en sektor som expanderar, medan en utskrift under 50 visar en sektor som drar ihop sig. I det här fallet kom tillverknings-PMI för december ut på 58, i linje med förväntningarna men långt över 50-strecket.

Italiensk data ser särskilt stark ut – 62 mot 61,2 förväntat. Å andra sidan har fransk data nått en 2-månaders lägsta nivå.

En av höjdpunkterna i dagens rapport är att vissa tecken visade på att krisen i leveranskedjan börjar avta. Data visar att inköpslagren har stigit till rekordnivåer i december, vilket gör det lättare för tillverkningen att respektera sina produktionsscheman.

EUR/USD finner starkt stöd vid 1,12

EUR/USD reagerade inte på de ekonomiska uppgifterna, mest för att likviditeten är torr då de flesta marknadsaktörer fortfarande är på semester. Ändå ser den tekniska bilden hausse ut här, med 1,14 som lockar prisåtgärden.

Paret har bildat en triangel mot 1,12-området, och biasen förblir hausse medan den är ovanför. En daglig stängning över 1,14 bör trigga mer uppåt eftersom tjurar kommer att försöka pressa marknaden till mönstrets uppmätta drag som visas i orange nedan.

NFP på fredag är avgörande

Eftersom detta är den första handelsveckan i månaden, ger fredag NFP-rapporten i USA – en av de viktigaste månatliga ekonomiska releaserna. Investerare förväntar sig att den amerikanska ekonomin kommer att ha tillfört 410 000 nya jobb i december och att arbetslösheten har sjunkit till 4,1%. Varje ledtråd om att arbetsmarknaden kommer närmare Fed:s definition av full sysselsättning bör utlösa volatilitet på US-dollarparen, och på EUR/USD i synnerhet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto