Home > Borde du köpa euron nu när den faller över hela dashboarden?

Borde du köpa euron nu när den faller över hela dashboarden?

Borde du köpa euron nu när den faller över hela dashboarden?

Euron faller över hela linjen och tappar mark mot de flesta av sina jämlika. Den gemensamma valutan kommer sannolikt att förbli svag under den kommande perioden.

Den gemensamma valutan hade en fruktansvärd månad – den är nere över hela dashboarden, utan något slut i sikte för nedgången. Euron är nere mot världens reservvaluta, den amerikanska dollarn, men även mot andra G10-valutor, såsom den japanska yenen, den kanadensiska dollarn och den australiensiska dollarn.

Sanningen är att utvecklingen i Europa motiverar inte en lång position på den gemensamma valutan. Å ena sidan behåller Europeiska centralbanken sin fridfulla hållning, vilket sannolikt inte kommer att strama åt penningpolitiken framför andra centralbanker. Å andra sidan är vintern på väg och Europa är beroende av energi från Ryssland, vilket gör dess ekonomier sårbara för eventuella störningar i naturgasleveranserna.

3 skäl att undvika euron

Det första som kommer att tänkas på är skillnaden mellan Federal Reserve och andra centralbanker, såsom Reserve Bank of Australia eller Bank of Canada, när det kommer till deras penningpolitiska planer. Bokstavligen talar alla andra stora centralbanker om att strama åt penningpolitiken, medan ECB inte ser någon anledning till att göra det. Ur denna synvinkel borde euron därför ha svårt att ta sig upp.

För det andra finns det en annan skillnad att tänka på när man jämför euron med den amerikanska dollarn – inflationen. Kärninflationen är mycket högre i USA, och ironiskt nog är detta bra, inte dåligt för dollarn. Konsekvenserna är att Fed kommer att dras in i en åtstramning mycket snabbare än planerat; Därför ser marknaderna avvikelsen som hausse för dollarn.

Sist men inte minst, COVID-19-infektionerna ökar igen i Europa. Viruset har säsongsvariationer och i vissa europeiska länder har någon form av lockdowns redan tillkännagivits. Trots de relativt sett högre vaccinationstalen i de flesta västeuropeiska länderna, ökar rädslan för att en ny covid-19-våg vid julen närmar sig. Därför skulle nya lockdowns bara innebära en nedgång i den europeiska ekonomiska produktionen, vilket är negativt för den gemensamma valutan.

Sammantaget ser euron svag ut och svagheten bör fortsätta framöver. De som är villiga att ta den andra sidan av handeln bör tänka på vad allt ovanstående betyder för den Europeiska centralbanken.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto