Home > Borde du köpa guld under den högsta inflationen på 39 år?

Borde du köpa guld under den högsta inflationen på 39 år?

Inflationen i USA stiger i november och når den högsta nivån på 39 år. Är det dags att köpa guld, det traditionella skyddet mot inflation?

Tre dagar före årets sista Federal Reserve-möte visade inflationsdata från november att priserna på varor och tjänster har nått en 39-årig högsta nivå. Till och med kärninflationsdata ökade, vilket satte press på Fed att normalisera politiken tidigare.

Guld är den traditionella säkringen mot inflation, men den konsoliderades större delen av året. Faktum är att den handlades med en baisseartad ton 2021 om vi bedömer av det faktum att den levererade en negativ avkastning YTD.

Är det dags att köpa guld som en fristad mot stigande inflation? Förra gången när inflationen var så hög i USA var också den federala fondens ränta mycket högre. Nuförtiden ligger den på sin lägsta nivå, utan några tecken på ett lyft någon gång före juni 2022.

Konsumentpriserna i USA i november steg med 6,8% jämfört med föregående år

Inflationen i USA nådde den högsta nivån på 39 år. Energipriserna steg kraftigt, upp 3,5% jämfört med månaden, den näst största prisökningen efter flygpriser, upp 4,7%. Matpriserna steg också, +0,7%, medan priserna på begagnade bilar och skyddsrum steg med 2,5% respektive 0,5% under månaden.

Den pågående ökningen av inflationen är en utmaning för Fed. Å ena sidan är Fed rädd för att höja räntorna för tidigt för att inte äventyra den ekonomiska återhämtningen. Å andra sidan kommer det att undergräva dess mandat om prisstabilitet att inte agera. Följaktligen är nästa onsdags möte avgörande för Fed eftersom alla ögon kommer att riktas mot hur de kommer att förankra inflationsförväntningarna.

Guld kanske leder vägen

Gulds underprestation överraskade marknadsaktörerna 2021. Kan det vara så att guld leder vägen? I en miljö med stigande räntor kommer efterfrågan på guld och silver att bli lidande.

Det beror dock på tidshorisonten. På kort och medellång sikt kan guld drabbas av högre räntor, men räntorna bör förbli relativt låga på lång sikt, vilket begränsar nedåtrisken för guld.

Vad sägs om guldets tekniska bild?

Den tekniska bilden visar en sammandragande triangel som bildats under de senaste fjorton månaderna. Ett bryt över $1,880 skulle vara hausse, medan en nedgång under $1,720 är baisse. Därför är det smartaste draget när det kommer till guld att vänta på att priset ska bryta någon av de två trendlinjerna innan du hoppar på en affär.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto