Home > Borde du sälja USD/JPY-paret under den massiva stigningen 2021?

Borde du sälja USD/JPY-paret under den massiva stigningen 2021?

USD/JPY gjorde en ny topp för året då den handlades för nära 115. Paret har stigit under 2021 så här långt – är det dags att sälja?

2021 visade sig vara året då den japanska yenen trendade lägre. USD/JPY-paret, det viktigaste japanska yenparet, nådde nyss en ny årlig höjdpunkt och handlades nära 115, efter att ha börjat året under 104.

Ett 1000-pips rally med små korrigeringar gjorde denna trend till en av de starkaste på valutamarknaden. Så vad orsakade det hausseartade USD/JPY-utbrottet?

Ett svar kommer från Bank of Japan. I november 2020 ägde Bank of Japan 434 miljarder dollar i inhemskt kapital, vilket gjorde den till landets största ägare av inhemska aktier. Detta kom efter ett decennium av köp av aktier, med syftet att öka den ekonomiska tillväxten. Det som är intressant är att Bank of Japan är den enda centralbanken som köper aktier. En del av pengarna som användes för att betala för aktierna var också nytryckta. Därför är trycket på den japanska yenen vettigt, särskilt om vi tar hänsyn till den traditionella direkta korrelationen mellan en svag yen och en stigande aktiemarknad.

Men hur imponerande än rallyt har varit, kräver vissa tekniska baisse-tecken försiktighet.

3 anledningar till att sälja USD/JPY

För det första visar marknaden två baisseartade avvikelser som bildas under hela året – den senaste som bildades av det nuvarande högre högsta, som påvisar problem för haussar. 

För det andra, enligt Elliott Waves Theory, kan vi säga att en femvågsstruktur, även känd som en impulsiv rörelse, tog slut. Att döma av längden på det första segmentet kan detta vara ett impulsivt drag för första vågens förlängning. En ny högre högsta är obligatorisk under det sista segmentet av ett sådant mönster, och den baisseartade divergensen med RSI stöder scenariot att det impulsiva draget slutade.

Slutligen kan viss vinsttagning finnas i korten med mindre än två handelsmånader till slutet av handelsåret. Handlare bör komma ihåg att december är en månad som kännetecknas av helgdagar, och de flesta investeringshus föredrar att dra av lite pengar från bordet. Efter ett så imponerande rally borde det inte komma som en överraskning att se stora namn lägga sina positioner (dvs. sälja) för att bokföra vinster före årsslutsrapporteringen.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto