Home > Början på slutet av pandemin

Början på slutet av pandemin

Coronavirus-pandemin överraskade världen. Medan ett par länder i Asien-Stillahavsregionen har en del erfarenhet av tidigare utbrott kan man inte säga samma sak om västvärlden.

Faktum är att virusets existens ifrågasattes av vissa delar av västvärlden. Än idag finns det konspirationsteorier som cirkulerar på internet.

Man kan inte låta bli att undra varför regeringar och myndigheter skulle gå så långt att stänga ned hela ekonomier om det inte fanns något att vara orolig för. Vi pratar här om de största demokratierna i världen, med institutioner som har yttrandefrihet.

Om vi snabbspolar nio månader börjar vi nu se slutet av pandemin. Eller ljuset i slutet av tunneln, om du så vill. Detta är fantastiska nyheter.

November månad kommer gå till historien som den månad då världen fick nyheter om tre potentiellt effektiva COVID-19-vaccin. Enligt bilden ovan har de en effektivitet på 90-95% i att stoppa virusets spridning.

Om vi tar en titt på listan nedan kan man se hur många fler företag det är som har investerat i att ta fram en lösning på sjukdomen. I slutändan kommer även deras produkter färdigställas. Sannolikheten är med andra ord stor att vi kommer ha ett flertal lösningar på COVID-19.

Få ner reproduktionshastigheten

Om man bara dömer av vad vi hittills vet om viruset kan dessa tre vaccin räcka för att besegra viruset. Allt handlar om virusets reproduktionshastighet, eller R.

Nyckeln är att få ned R till under 1. Detta innebär att varje smittad person smittar mindre än en annan person. I princip innebär det här att viruset kommer dö ut, med tiden. Ju lägre R desto snabbare försvinner viruset.

Med social distansering ligger R på cirka 3. Med ett vaccin med endast 66% effektivitet kan R gå ned till 1. Med tanke på att alla vaccin som hittills har utannonserats har en effektivitet på över 66% kan detta problem komma att försvinna. Början på slutet av pandemin kan vara nära.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.