Home > Börsen återhämtade initiala fallet men inte hela vägen

Börsen återhämtade initiala fallet men inte hela vägen

Den inledande börshandeln på torsdagen, såväl i Stockholm som i övriga Europa, skedde i spåren av breda nedgångar i Asien och sänkta prognoser för den globala tillväxten. Amerikansk statistik som var bättre än väntat bröt den negativa trenden, men lyckades inte ge en positiv börsstängning. På bolagsfronten hamnade Nordea och Lundin Mining i rampljuset efter miljardaffärer.

”Vi har haft en utförsbacke en längre tid och har blivit störda av valutarörelserna i yenen och rörelserna på den japanska börsen. Rörelser på valutamarknaden som inte är normala skapar alltid oro. Det är dessutom svårt att motivera köp när vi är inne i en nyhetsfattig period på bolagsfronten, så det blir stort fokus på makro”, säger en analytiker i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,3 procent lägre kring indexnivån 1.174. Omsättningen nådde 10,9 miljarder. Tyska DAX backade 0,6 procent och det regionala Euro Stoxx 50 försvagades 0,2 procent.

Börsdagen fick en deppig inledning efter att Världsbanken sänkt prognosen för den globala tillväxten till 2,2 procent, från tidigare 2,4 procent, för 2013. Amerikansk statistik som visade att färre personer än väntat sökte arbetslöshetsunderstöd under vecka 23, samt att detaljhandeln steg mer än väntat i maj, stärkte dock sentimentet något.

I Sverige visade Riksbankens enkätundersökning att konjunkturläget fortfarande är svagt, men att det har förbättrats under våren och att en försiktig optimism nu präglar företagens bedömningar av framtidsutsikterna.

Nordea meddelade på onsdagskvällen att bankens polska bank-, finans- och livförsäkringsverksamhet säljs till PKO Bank Polski för 694 miljoner euro. Försäljningen väntas resultera i en mindre kapitalvinst och resultateffekt för bolaget, samt stärka kärnprimärkapitalrelationen med cirka 50 punkter. Nordea backade 0,5 procent.
Lundin Mining trotsade de sjunkande basmetallpriserna och ökade 3,8 procent. Företaget meddelade på onsdagskvällen att det har förvärvat en koppar- och nickelgruva från Rio Tinto för 325 miljoner dollar.

Mediekoncernen MTG meddelade inför kapitalmarknadsdagen på torsdagen att det slutfört förvärvet av den brittiska distributören DRG, värderad till 15 miljoner pund, och det norska produktionsbolaget Novemberfilm.

Under kapitalmarknadsdagen framgick bland annat att bolaget siktar på att hålla uppe en försäljningstillväxt på 40 procent på den afrikanska marknaden och att MTG Studios vill göra ytterligare förvärv i en snabb takt för att driva upp en i grunden organisk tillväxtstrategi. MTG steg 0,4 procent.

Telekombolagen Nokia och Ericsson avancerade 0,7 respektive 0,3 procent, medan teleoperatörerna Tele2 och Teliasonera backade 0,2 respektive 1,1 procent.

Inom skog och papper var det spridda skurar. Holmen och Stora Enso steg båda knappt 1 procent, medan SCA och Rottneros backade 1 respektive 1,5 procent.

H&M, vars riktkurs justerades ned till 220 kronor av Citigroup, stängde 1,3 procent lägre på 220:10 kronor och återfanns i botten av OMXS30-indexet.

Gruvbolaget Semafo tappade 4,6 procent efter att Société Générale sänkt rekommendationen på aktien till behåll, från tidigare köp.

Tryckavkänningsbolaget Fingerprint Cards fortsatte sin resa norrut och rusade 26,6 procent under hög volym.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto