Home > Börsen avslutade veckan med sura miner

Börsen avslutade veckan med sura miner

OMXS30 handlades ned 0,6 procent och stängde veckan 2,2 procent lägre på nivån 1.217,1. Under fredagens handel omsattes aktier för 9,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Det har varit en lite turbulent vecka, för första gången på ganska länge, utan att det egentligen hänt så mycket. Folk har letat orsaker att sälja av aktier från lite överköpta nivåer, så som Fed-protokollet. Men jag tycker faktiskt inte att man fick signaler på att QE (de kvantitativa lättnaderna i USA) kommer att trappas ned, och inte heller att tidtabellen är en så stor fråga”, säger Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter en generellt bra trend i avkastningsaktier, som till exempel banker, i både Sverige och USA har vinster tagits hem. Inte minst i de svenska bankerna som fallit mer än börsen under veckan efter en stark utveckling sedan årsskiftet.

”Men det är en trend vi tror kommer att fortsätta. På kort sikt kan det bli lite rekyl efter att utdelningarna nu skiljts av, men efter sommaren bör man kunna se en stark utdelningsrelaterad säsong igen”, säger Magnus Dagel.

Swedbank backade 1,4 procent, till 159:30 kronor, efter att ha klättrat upp till 169 kronor under förra veckan.

Även SEB tappade 1,4 procent i fredagens handel medan. Handelsbanken och Nordea minskade 1,1 procent och 0,3 procent.

ABB höll emot bäst i nedgången, med en uppgång på 0,8 procent. Även Getinge och Lundin Petroluem var svagt upp.

H&M noterades 0,3 procent lägre. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade vd Karl-Johan Persson att han känner sig trygg med bolagets expansionsmål och han lyfte bland annat fram Kina som en marknad med ”enorm potential” samt att klädjätten vill expandera och öka marknadsandelen i USA.

I rapportperiodens slutskede, då 70 av 73 bolag på Stockholmsbörsen som SME Direkt bevakar släppt sina siffror, har utfallet för resultaten aggregerat varit 3 procent lägre än väntat medan försäljningen varit 2 procent under prognos.

Alliance Oil som kvartalsrapporterade på onsdagen har kvalat in på SME Direkts lista med mest negativa resultatöverraskningar under rapportperioden. Oljebolagets aktie summerar veckan med en nedgång på drygt 4 procent, till 45:56 kronor, efter en svag nedgång på fredagen.

Jordbruksföretaget Black Earth Farming backade 2,9 procent. Bolaget redovisade på fredagen en ökad förlust till 13,6 miljoner dollar för det första kvartalet 2013, från -3,9 miljoner samma period året före.

Produktionsteknikbolaget Arcam avancerade 8,2 procent efter att ha genomfört en placering av 200.000 nya aktier som tillför bolaget 60 miljoner kronor före emissionskostnader.

På fredagseftermiddagen redovisades att orderingången på varaktiga varor i USA steg 3,3 i april, jämfört med månaden före, att jämföra med en förväntad uppgång på 1,5 procent.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto