Home > Börsen avslutade veckan oförändrat, bullflag?

Börsen avslutade veckan oförändrat, bullflag?

OMXS30 dagsdiagram (Varje stapel motsvarar en dag)
OMXS30 dagsdiagram (Varje stapel motsvarar en dag)

Kortsiktigt är det tveklöst så att börsen konsoliderar i en tillsynes ”bullflag” efter förra veckans explosiva uppgång och det är hur marknaden hanterar denna rekylfas som kommer indikera om det finns någon kraft bakom uppgången eller om vi ser ett tillfälligt lyckorus som brutalt kommer möta verkligheten när vinsterna för det tredje kapitalet rapporteras.

Stockholmsbörsens index OMXS30 stängde i stort sett oförändrat på nivån 1.099,9. Omsättningen uppgick till 11,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den 13,2 miljarder.

EU-myndigheter arbetar enligt Financial Times i skymundan för att bereda väg för ett nytt spanskt stödprogram och obegränsade obligationsköp från ECB, genom att hjälpa den spanska regeringen att utarbeta ett ekonomiskt reformprogram som kan komma att aviseras redan under nästa vecka.

”Om de kommer fram till ett bra reformprogram och stödmedlen visar sig räcka, då är det naturligtvis väldigt positivt. Samtidigt kan man notera att obligationsräntorna inte rör sig särskilt mycket, så man ska nog inte överdramatisera det hela i dagsläget”, kommenterar Lars Söderfjell, strateg på Ålandsbanken, för Nyhetsbyrån Direkt.

Bankerna generellt hörde alltså till vinnarna. SEB steg mest, med en uppgång på 1,1 procent till 55 kronor, vilket är den högsta nivån sedan sommaren 2010. Handelsbanken steg 0,3 procent till 243:10 kronor, den högsta stängningskursen hittills.

Även råvarubolagen hade en stark dag, med stöd av stigande priser på såväl metaller som olja. Lundin Mining och Lundin Petroleum steg båda cirka 1 procent och Boliden 0,6 procent. Bäst gick dock guldbolagen Semafo och Endomines, som ökade 3,7 respektive 3,2 procent, sedan de senaste veckornas guldprisuppgång fortsatt.

På nedsidan märktes Nokia, som tappade 3,3 procent. Enligt Financial Times närmar sig utlåningen, och därmed blankningen, av Nokiaaktier rekordnivåer. Samtidigt strömmar prognoserna in om hur många miljoner Iphone 5 som Apple ska sälja under debuthelgen.

Swedish Match hörde också till förlorarnas skara. Ny statistik visar att bolagets svenska marknadsandel minskade än en gång, till 76,9 procent, från 77,8 procent under föregående fyraveckorsperiod. För ett år sedan var andelen 83,3 procent.

”Det är inget nytt i det här, men nu har de tappat andelar under en längre tid. Det väcker frågor”, konstaterar Lars Söderfjell.

Swedish Match-aktien gick ned 2,1 procent till 268:10 kronor.

Också MTG tyngde index, med en nedgång på 1,7 procent. Aktien har visat en negativ utveckling sedan diskussionerna om att amerikanska Netflix ger sig in på den skandinaviska marknaden kommit på bordet. I fredagens Svenska Dagblad oroade sig TV4-chefen Casten Almqvist för att Netflix intåg skulle elda på kostnadsökningarna i branschen.

Flera verkstadsaktier återfanns på nedsidan. Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för SKF till sälj, från tidigare köp. SKF, Sandvik och Atlas Copco tappade mellan 0,3 och 0,9 procent.

Orexo föll 10 procent. Bolaget informerade marknaden om att det kommer att lansera Zubsolv under det tredje kvartalet 2013. Det framkom också att aktieåterköpsprogrammet stoppats på obestämd tid.

Av: Direkt/Tradingportalen

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.