Home > Börsen avslutade veckan ovanför nollstrecket

Börsen avslutade veckan ovanför nollstrecket

Stockholmsbörsen steg på fredagen, med en något utökad uppgång mot eftermiddagen. Med råvarurelaterat i toppen, efter stark kinesisk industristatistik, lyckades OMXS30 nå femårshögsta.

”OMXS30 handlas inte bara på nytt årshögsta utan även på den högsta nivån sedan år 2007. Värt att ha i åtanke dock är att index föll med hela 12 procent under en månad från toppnoteringen i maj tidigare i år”, kommenterade Michael Canborn, analytiker på IG Markets till Nyhetsbyrån Direkt.
Han fortsatte:

”Om sentimentet börjar vända till det mer negativa hållet finns risken att vi likt i maj kan få se ett relativt kraftigt fall under kort tid, även om vi i dagsläget inte har några indikationer att det positiva sentimentet håller på att förändras”.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde 0,4 procent högre på indexnivån 1.254, och tidvis var indexet över 1.258, nivåer som senast sågs under 2007. Omsättningen uppgick till 8,6 miljarder kronor. Bland övriga Europas storbolagsindex steg brittiska FTSE 100 kring 1 procent. Tyska DAX och franska CAC 40 steg 0,1-0,3 procent, efter en förmiddag på minus.

Under fredagsmorgonen inkom data från den kinesiska statistikbyrån som visade att landets industriproduktion steg med 9,7 procent i juli, jämfört med samma period föregående år. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 8,9 procent.

Det kom även en rad andra makrosiffror från landet, bland annat i form av detaljhandel och konsumentpriser, men där var utfallet mer ljummet.
I toppen av OMXS30 var gruvbolaget Boliden och ståltillverkaren SSAB som steg 6,0 respektive 4,8 procent. Utanför storbolagsindexet steg Lundin Mining 5,6 procent. Råvarupriserna stod samtidigt för kraftiga uppgångar på fredagen, i likhet med under torsdagen.

”Råvarubolagen stärks dels av att industriproduktionen var bättre än väntat, men sen har regeringen tagit initiativ inom infrastrukturinvesteringar för att stärka ekonomin. Det minskar oron för tillväxten i Kina och med tanke på hur impopulär råvarusektorn är så fungerar lite mer positiva tongångar kring Kina som raketbränsle för den här typen av aktier”, kommenterade Nordeas aktiestrateg Mattias Eriksson till Direkt.

I övrigt gick cykliskt överlag starkt i Stockholmsbörsens ledande index. Sandvik steg 3,3 procent och Atlas Copcos aktier noterades för uppgångar över 1,2 procent. SKF föll dock 0,5 procent, och Securitas rekylerade något efter veckans rapportbetingade klättring med en nedgång på 0,4 procent.
Defensiva Swedish Match återfanns annars i botten av indexet när aktien föll 2,0 procent.

Bland riktkursförändringar höjde Nordea Holmen till 195 kronor, från tidigare 185. B-aktien steg 1,0 procent till 195:60. Nordea drog samtidigt ned PA Resources riktkurs till 9:50 kronor, från 11, och aktien tappade 1,0 procent till 10:10.

Bland rapporterande bolag återfanns fastighetsbolaget Catena som redovisade ett resultat efter skatt på 29 miljoner kronor för andra kvartalet, att jämföra med fjolårets 1,1 miljoner. Aktien höjdes 1,8 procent.

Oljebolaget Black Pearl stärktes 7,3 procent, efter torsdagskvällens delårsrapport som även den innehöll ett stigande resultat för det andra kvartalet.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto