Home > Börsen föll på onsdagen i ett surt europeiskt börsklimat

Börsen föll på onsdagen i ett surt europeiskt börsklimat

Oroligheter i Portugal och Egypten medverkade till ett surt europeiskt börsklimat. Stockholmsbörsen noterades nedåt, där verkstadsbolagen agerade sänke. Africa Oil trotsade den negativa börsutvecklingen och gick starkt efter en verksamhetsuppdatering.

”Det är en ganska lugn och avslagen handel med tunna volymer men samtidigt rätt surt. Med få bolagsnyheter hamnar makro i fokus. De politiska problemen i Portugal, som fått portugisiska marknadsräntor att dra i väg, och oroligheter i Egypten, som fått oljepriset att stiga, tynger med cykliskt i botten”, sade en allokeringsstrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 stängde 0,6 procent lägre till nivån 1.155. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappa 9 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna noterade nedgångar på 1,0 till 1,3 procent.

På OMXS30 bidrog verkstadsbolagen till nedgången, med Atlas Copco, SKF, Sandvik och SSAB noterade mellan 2,0 och 2,3 procent lägre. I botten av OMXS30 återfanns gruvbolaget Boliden, som såg sin aktiekurs sjunka med 2,5 procent till 80:80 kronor.

Orderingången för tunga lastbilar på, den för Volvo viktiga marknaden, Nordamerika uppgick i juni preliminärt till 18.900 enheter, ned från 23.300 i maj. Volvos aktie sjönk med 0,3 procent till 87:75 kronor, samtidigt som konkurrenten Scania noterade en nedgång på 0,9 procent.

Banksektorn tyngde de större handelsplatserna i Europa. Värst var den portugisiska banken Espirito Santo som noterade en nedgång på hela 11 procent till följd av oron kring de politiska spänningarna i Portugal. Flera ministrar har avgått och stödpartiet CDS i koalitionsregeringen har uttryckt starkt missnöje, och indikerat att det överväger gå ur regeringen. Det skulle innebära nyval och stor osäkerhet kring om Portugal skulle fortsätta med sina åtaganden att få ned statsskulden.

De svenska storbankerna hängde med i den negativa bankutvecklingen, där Handelsbankens aktie var den enda som kravlade sig över nollstrecket och stängde 0,2 procent upp.

Bland de mindre bolagen utmärkte sig Africa Oil genom att lyfta nära 3 procent till 46:10 kronor sedan bolaget lämnat en verksamhetsuppdatering på onsdagsmorgonen. Denna visade att fyndigheten i Lokicharbassängen i Kenya (Ngamia och Twiga) är i världsklass och att resurserna är betydligt större än väntat, sade Remiums råvaruanalytiker Susanna Helgesen till Nyhetsbyrån Direkt.

På makrofronten lämnade Riksbanken på onsdagsmorgonen sin andra penningpolitiska rapport för året. Som väntat lämnades både reporäntan och räntebanan oförändrad.
På torsdagen fortsätter de europeiska policybeskeden, då från både Bank of England och ECB.

I USA inkom positiva siffror inför fredagens sysselsättningsstatistik. ADP:s sysselsättningsrapport, som betraktas som en indikator inför fredagens viktiga amerikanska jobbrapport, visade på en ökad sysselsättning inom den privata sektorn i USA med 188.000 personer i juni, att jämföra med den förväntade ökningen på 160.000 personer.

Vidare sjönk det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn i USA till 52,2 i juni, jämfört med 53,7 föregående månad. Väntat var ett index på 54,0.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto