Home > Börsen inledde veckan starkt inför stundande rapportsäsong

Börsen inledde veckan starkt inför stundande rapportsäsong

Stockholmsbörsen steg på måndagen, i likhet med övriga Europa. Optimism inför stundande rapportsäsong och över fredagens starka amerikanska sysselsättningsstatistik, som då höjde USA men inte Europa, vägde tyngre än svag industridata från Sverige och Tyskland.

”Det är överraskande starkt i Sverige och Europa. USA stängde starkt i fredags medan det var negativt i Asien på måndagen. Uppgången är bred med banker och verkstad samt Ericsson och även H&M högre. Även om volymen är låg så visar det på ett genuint köpintresse som kan tänkas hålla i sig till dess bolagen ska börja bekänna färg i tisdag nästa vecka då SKF rapporterar. Marknaden stiger också trots svaga makrodata från svenskt och tyskt håll”, säger C-G Gyllenram, analytiker på Tradingportalen.com, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde 1,3 procent högre på indexnivån 1.183. Omsättningen uppgick till 7,7 miljarder kronor. De ledande indexen i Storbritannien, Frankrike och Tyskland steg med mellan 1,2 och 2,1 procent.

Uppgången i OMXS30 leddes av Nokia, som stärktes 2,7 procent.

Ericsson klättrade 1,8 procent efter att JP Morgan lagt till aktien på sin köpcase-lista ”Analyst Focus List”. Rekommendation och riktkurs upprepades på köp respektive 90 kronor.

Hälsovårdsbolaget Getinge fick höjd riktkurs av Berenberg till 250 kronor, från tidigare 230. Aktien noterades 1,9 procent högre.

Bland övriga aktier som bidrog till OMXS30:s framfart återfanns bland annat SEB, Investor och Nordea som alla steg över 2 procent.

Enda klara förloraren var Electrolux som tappade 0,6 procent. Sandvik stängde oförändrat.

Utanför OMXS30 steg Kinnevik 3,5 procent efter att Handelsbanken Capital Markets höjt rekommendationen till köp, från tidigare minska.

Gruvbolaget Nordic Mines rasade 75 procent till 16 öre, efter att bolaget ansökt om rekonstruktion i finsk domstol och att vd:n sagt att han inte ser någon stigande trend för guldproduktionen.

Bland rapporterande bolag återfanns fastighetsbolaget Diös som redovisade ett högre resultat efter skatt för det andra kvartalet än för motsvarande period i fjol, hyresintäkterna var dock lägre. Aktien var oförändrad.

På makrofronten lättade oron för en politisk kris i Portugal något efter att koalitionspartierna i regeringen utsett partiet CDS-PP:s ledare Paolo Portas till vice premiärminister efter en överenskommelse från helgen.

Trojkans tjänstemän godkände på måndagen Greklands genomförande av det ekonomiska räddningsprogrammet, vilket betyder att euroländernas finansministrar och IMF väntas besluta om nästa delutbetalning av nödlånet till Grekland.

Från måndagens svenska statistikflöde märks att den svenska industriproduktionen sjönk med 2,6 procent i maj, jämfört med månaden före. Enligt SME Direkts enkät väntades en uppgång i produktion med 0,5 procent. Även industrins orderingång föll 2,6 procent.

Även statistiken över den tyska industriproduktionen för maj landade under marknadens förväntningar.

I den tekniska analysen gavs köpsignal i MACD under föregående vecka och nästa motstånd för OMXS30-index noteras vid 1200 punkter.

I det längre perspektivet är primärtrenden (MA-200) stigande och vidare uppgång indikeras. Den den korta trenden (MA-20) är således fortsatt fallande, men på väg att vända om börsen fortsätter visa styrka i veckan.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto