Home > Börsen nedåt, cykliska bolag i botten

Börsen nedåt, cykliska bolag i botten

”Under förmiddagens europeiska handelssession har aktier hämmats efter en riskkrängning i Asien. Den bättre USA-datan har påståtts ligga bakom vacklandet nedåt (då det innebär lägre chanser för QE) och pekar på den svåra miljö vi befinner oss i, men sådant är läget just nu”, skriver ekonomerna på Nomura i ett morgonbrev till sina amerikanska kunder.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade letat sig ned 0,6 procent till indexnivån 1.073,2, strax efter lunch. De ledande europeiska börsindexen noterade likartade nedgångar.

Omsättningen var enbart kring 3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den bara drygt 4 miljarder kronor.

”Handelsvolymerna är återigen låga i dag och även om augusti under de senaste åren faktiskt har känts ganska livligt och aktivt, i motsats till den allmänna tron om sommarstiltje, så känns denna vecka mer som sen december”, konstaterar Nomuras strateger vidare i marknadsbrevet.

De råvarurelaterade bolagen SSAB och Boliden var största förlorare inom storbolagsindexet med nedgångar om 3,1 respektive 2,5 procent. Oro för Kina bidrog till en negativ utveckling i Asien och tyngde där inte minst råvarurelaterat. Bland annat utvecklades asiatisk stålsektor svagt. Råvarupriser har överlag tickat nedåt på onsdagen.

Den brasilianska järnmalmsjätten Vales ir-chef Castello Branco sade vid en konferens i Rio de Janeiro att det syns ”tidiga tecken” på en återhämtning i Kina men att denna är ”väldig svag”. Enligt honom är Kinas ”gyllene år” gällande tillväxt över och han tror inte att vi kommer få se ”spektakulära tillväxttal på 10 eller 12 procent” per år.

Den kinesiska ekonomin har ännu inte stabiliserats, men Kina är kapabelt att möta sina ekonomiska och sociala utvecklingsmål i år, sade premiärminister Wen Jiabao i kinesisk radio på onsdagen. Han sade vidare att nedåttrycket mot ekonomin fortsatt är ”relativt stort”, och att de ekonomiska problemen kan komma att fortsätta ”en tid”.

Inom cykliskt var vidare Volvo, Scania, SKF och Atlas Copco samtliga mellan 1 och 2 procent lägre.

Hennes & Mauritz var oförändrad fastän varken försäljning i jämförbara butiker eller den totala försäljningen inte riktigt nådde upp till analytikernas snittprognos, enligt SME Direkt. I en kommentar skrev Bank of America Merrill Lynch att ett kallt och regnigt väder i Tyskland och Sverige har medfört en negativ kalendereffekt i juli och att även en svag euro slagit negativt. Eventuell kursdipp bör ses som ett köpläge, enligt investmentbanken.

Inte heller Clas Ohlsons juliförsäljning nådde upp till förväntningarna och aktien föll tillbaka knappa 3 procent.

UBS har sänkt rekommendationen för Electrolux till neutral, från tidigare köp. Aktien tappade runt 1 procent.

Getinge har tecknat ett bindande avtal med USA-baserade Kinetic Concepts om förvärv av divisionen Therapeutic Support Systems (TSS). Prislappen är 275 miljoner dollar. Aktien steg runt 1 procent. Inom defensiva hälsovårdssektorn var vidare Astrazeneca 0,4 procent upp. Oriflames depåbevis backade däremot dryga 2 procent. Deutsche Bank har sänkt dess rekommendation till behåll, från köp, efter tisdagens rapport.

I onsdagens rapportflöde hittades Nibe nära 6 procent upp efter ett resultat före skatt som var 11 procent bättre än väntat. Unibets resultat var 12 procent högre än SME-konsensus och spelbolaget lyfte 6,5 procent. PA Resources tappade svagt.

Investmentbolagen Vostok Nafta och Bure Equity var också båda något lägre efter rapporter. I samband med rapport meddelades det att Vostok Naftas styrelse föreslår att 18 kronor per svenskt depåbevis ska skiftas ut.

Bland mindre rapporterande bolag steg Etrion kring 5 procent medan Softronic retirerade dryga 2 procent.

På makrofronten kan Greklands regering komma att söka en tvåårig förlängning av sitt senaste stödprogram, enligt ett dokument som Financial Times tagit del av. Greklands premiärminister Antonis Samaras väntas presentera förslaget vid sina samtal i nästa vecka med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande.

Den spanska regeringen har en ”öppen inställning” till ett eventuellt stödpaket för landet, sade ekonomikommissionär Olli Rehn i en intervju med Bloomberg Television på tisdagen.

Från USA kommer i eftermiddag KPI för juli samt industriproduktion för samma månad. Dessutom publiceras Empire Manufacturing index samt NAHB husmarknadsindex för augusti. USA-terminerna noterades svagt nedåt, strax efter lunch.

På tisdagen visade data att den amerikanska detaljhandelns försäljning steg med 0,8 procent i juli, mot väntade 0,3 procent jämfört med månaden före. Den senaste tidens tecken på att ekonomin återhämtar sig i USA, med minskade förväntningar om mer stimulanser från Federal Reserve som följd, har på valutamarknaden medfört en starkare dollar.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto