Home > Börsen ner på första halvårets sista handelsdag

Börsen ner på första halvårets sista handelsdag

Stockholmsbörsen rörde sig på båda sidor om nollstrecket under fredagens handel, tillika den sista handelsdagen under det första halvåret, men stängde dock kring dagslägsta.

”Vi hade Kappahls rapport, annars var det likt den senaste tiden tunt med bolagsnyheter. Då styr makro utvecklingen och på senare tid har Fed och Kina varit i fokus. Men på fredagen var det rätt händelsefattigt även på makrofronten samt en beskedlig handel. Dessförinnan har vi haft några dagar med återhämtning efter att marknaden överreagerat på Feds räntebesked och Ben Bernankes uttalande i förra veckan”, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 stängde ned 0,9 procent till nivån 1.151. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades på fredagen till nära 13 miljarder kronor.

De ledande europeiska handelsplatserna stängde ned mellan 0,4 och 0,7 procent på fredagen.

Mäklarchefen Nyhetsbyrån Direkt talade med påpekade att ett uttalande från Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, skapade kortsiktigt negativ rörelse på fredagseftermiddagen.

Jeffrey Lacker upprepade tidigare ståndpunkt om att han är emot att fortsätta de månatliga tillgångsköpen då de inte är värt risken. Enligt honom kommer marknaderna att förbli volatila så länge som beslutsfattarna debatterar hur och när de ska minska på programmet. Vidare på fredagen sade Fed-guvernören Jeremy Stein att Fed med Ben Bernankes uttalanden försökte förtydliga sin policy, inte signalera en förändring.

Bland storbolagen tyngde de cykliska bolagen Boliden, Sandvik och Scania utvecklingen, samtliga med mellan 2 och 3 procents nedgång. Än större förlorare inom OMXS30 var Nokia som backade dryga 4 procent.

Bland bolag som gick mot strömmen återfanns Swedbank som steg 1,3 procent och även SEB och SHB hämmade nedgången med uppgång på 0,1 procent respektive 0,3 procents nedgång.

Vidare steg Swedish Match 1,2 procent.

Skanska aviserade under morgonen tre order värda totalt 7,5 miljarder kronor, varav två stora order i USA. Aktien handlades endast 0,4 procent lägre på fredagen.

Indextunga klädbolaget H&M och telekombolaget Ericsson var däremot båda ned 1,6 procent.

Klädbolaget Kappahl avancerade 10 procent efter att på fredagsmorgonen ha släppt en rapport för tredje kvartalet, vilken var bättre än väntat över hela linjen. Resultatet före skatt blev 43 miljoner kronor, mot prognostiserade 33,8 miljoner kronor, samtidigt som försäljning i jämförbara butiker steg med 6,5 procent, att jämföra med väntade 1,9 procent.

”Kappahls kvartalsrapport visar att bolaget är på rätt väg och i takt med att bruttomarginalen stärks och försäljningen ökat finns chans till hävstång”, sade Nordeas analytiker Stefan Stjernholm till Direkt.

På rekommendationsfronten höjdes Intrum Justitia av SEB Equities till köp, från behåll. Bolagets aktie trotsade det negativa sentimentet och steg svagt.
På amerikansk makrostatistikfront överraskade Chicago inköpschefsindex negativt när det sjönk till 51,6 i juni, klart lägre än förväntningarna på 55,0.

Michigan-index över stämningen bland de amerikanska konsumenterna steg dock till 84,1 i juni, från 84,5 i maj, över preliminära utfallet på 82,7 samt förväntningar på 83,0.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

 

 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto