Home > Börsen orkade inte stänga ovanför nollstrecket

Börsen orkade inte stänga ovanför nollstrecket

Stockholmsbörsen befann sin länge över nollan på onsdagen, men den positiva trenden bröts tvärt vid USA-börsernas öppning. Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,6 procent lägre kring noteringen 1.177. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 8,3 miljarder kronor.

”I det breda perspektivet börjar läget bli lite mer optimistiskt. Efter att börsen gått ner sex av de senaste sju dagarna så är många bolag nere på översålda nivåer, särskilt fastighetssektorn ser intressant ut”, sade Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Utvecklingen i Stockholm följde i stora drag utvecklingen på den internationella scenen. I Europa backade brittiska FTSE 100 0,5 procent, tyska DAX 1,0 procent och det regionala Euro Stoxx 50 0,6 procent.

På bolagsfronten hamnade bland andra Elekta och SAS i fokus.

”Elekta är intressant, det händer mycket på kapitalmarknadsdagen som vi gillar och vi har i dag lagt till aktien på vår rekommendationslista”, kommenterade Magnus Dagel.

Vid strålterapibolagets kapitalmarknadsdag framgick bland annat att bolaget siktar på en omsättningstillväxt på 40 procent för de kommande tre åren, vilket var högre än SME Direkts konsensus på drygt 38 procent. Vidare sade företaget att resultatet av den brasilianska upphandlingen om 80 nya linjäracceleratorer väntas om några veckor. Elekta steg 0,9 procent.

Flygbolaget SAS redovisade en förlust om 306 miljoner kronor för det andra kvartalet, bättre än SME Direkts konsensus på -541 kronor. Justerat för en positiv pensionseffekt, vilken inte ingick i analytikernas prognoser, blev dock resultatet sämre än väntat och aktien föll på eftermiddagen tillbaka och stängde 4,0 procent lägre.

”Resultatet var visserligen bättre än väntat, men justerat för de engångsposter som ständigt dyker upp i SAS räkenskaper var det sämre än väntat”, sade Lars Heindorff på ABG Sundal Collier till Direkt.

Försäljningssiffror från H&M och RNB satte detaljhandelsbolagen i strålkastarljuset. H&M redovisade en oförändrad försäljning i jämförbara butiker i maj, jämfört med föregående månad, och RNB redovisade en minskning med 0,7 procent för samma period. H&M backade 0,5 procent medan RNB var oförändrat.

MQ steg 2,2 procent efter att Nordea Markets höjt rekommendationen till köp, från tidigare behåll.

Medicinteknikbolaget Ortivus fortsatte att rusa på onsdagen, upp 58,5 procent, efter måndagens besked om en vunnen europeisk upphandling gällande elektroniska patientjournaler. Sedan nyheten har aktien stigit nära 230 procent.

Sandviks besked om en nedskrivning om 1,1 miljarder kronor av sin orderbok för affärsområdet SMT blev en besvikelse för marknaden. Med en nedgång på 2,1 procent blev aktien dagens förlorare inom OMXS30-indexet.

Högst upp i indexet fanns, inför torsdagens kapitalmarknadsdag, MTG med en uppgång på 0,9 procent.

Affärsvärldens köprekommenderade Semcon och Tradedoubler steg 1,8 respektive 5,8 procent.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto