Home > Börsen stängde lägre efter farhågor om minskning av QE

Börsen stängde lägre efter farhågor om minskning av QE

Fredagen bjöd på tvära kast under tunn volym, med en stängning lägre efter amerikansk statistik som talade för en kommande minskning av den amerikanska centralbanken Federal Reserves kvantitativa lättnader. På börsgolvet i Stockholm backade Billerudkorsnäs efter en vinstvarning och SAS efter en passagerarrapport.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 stängde 0,7 procent lägre till nivån 1.168, och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 7,5 miljarder kronor. I Europa återfanns tyska DAX bland förlorarna med en nedgång på 2,3 procent, medan det regionala Euro Stoxx 50 noterade en något mindre nedgång på 1,8 procent.

Inför helgen – och den stundande rapportperioden – var det fortsatt tunt på bolagsnyheter.

”Det är väldigt tyst från bolagen i den här perioden och det märks på handeln och omsättningen, det enda av intresse är eventuella vinstvarningar. För rapportperioden hoppas vi på en sekventiell förbättring, särskilt i orderingången, och får vi det ser vi nog en hygglig reaktion på marknaden”, säger en mäklarchef i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

I nyhetsflödet uppmärksammades bland annat en vinstvarning från skogskoncernen Billerudkorsnäs och ett produktionstapp från gruvbolaget Endomines.

Billerudkorsnäs meddelade att produktionsproblem under juni samt högre engångskostnader för integration och omstruktureringar har påverkat resultatet för det andra kvartalet negativt, varpå aktien backade 3,9 procent.

Endomines föll 10,9 procent sedan guldproduktionen i Pampalogruvan minskat till 168 kilo för det andra kvartalet 2013, jämfört med 180 kilo kvartalet före. Bolaget sänkte samtidigt prognoserna för guldproduktionen under helåret 2013.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänkte Nokias kreditbetyg till B+, över oro för att telekombolagets förvärv i Nokia Siemens Networks ska påverka dess nettokassa negativt. Nokias finanschef Timo Ihamuotila framhävde dock i en skriftlig kommentar att bolaget fortfarande bedömer dess finansiella position som stark. Nokia backade 0,7 procent.

SAS tappade 1,4 procent. Enligt bolagets månadsstatistik minskade intäkten per passagerarkilometer och intäkten per tillgänglig flygstol med 1,3 respektive 4,7 procent i maj.

Industrivärden C sjönk 1,1 procent efter att ha redovisat resultat för det andra kvartalet som kom in under förväntan. Bolagets vd, Anders Nyrén, ser dock positivt på framtiden och beskriver stämningsläget på marknaden som mer positivt.

Bland de mindre bolagen hamnade Readsoft och Sensys Traffic i fokus efter erhållna order. Readsoft backade trots ordern 1,1 procent, medan Sensys Traffic steg 5,7 procent.

Intellecta klättrade 13,8 procent sedan det avyttrat affärsområdet Infolog för cirka 200 miljoner kronor.

På makrofronten sjönk orderingången till Tysklands tillverkningsindustri 1,3 procent i maj jämfört föregående månad, mot en väntad ökning med 1,2 procent.

Fredagens huvudnummer var dock sysselsättningsstatistiken från USA som visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade mer än väntat i juni med 195.000 personer, mot väntade 165.000.

”Det var bra siffror sett ur tillväxt och konjunkturell synpunkt, men marknaden blev orolig över vad som händer med de kvantitativa lättnaderna när ekonomin förbättras”, resonerade mäklarchefen kring reaktionerna på statistiken.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

AV: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto