Home > Börsen stängde upp inför majhelgen

Börsen stängde upp inför majhelgen

Detta efter stabil utveckling på de amerikanska och asiatiska börserna, något som i sin tur följde på stark amerikansk bostadsstatistik på torsdagen och visst hopp om penningpolitiska lättnader.

Stockholmsbörsens storbolagsindex stängde 0,1 procent upp på nivån 1.199,0 efter en omsättning på 7,9 miljarder kronor. Minuterna före stängning var uppgången 0,3 procent, men avslutande nedgångar i SEB och SHB drog ned indexet mot slutet.

Uppgången i Stockholm var mindre än tyska DAX, som lyftes av Deutsche Bank efter en aviserad nyemission där. Både FTSE 100 i London och franska CAC40 backade däremot med ungefär lika mycket som OMXS30 steg.

Kraft- och konsumentvarubolag var starkaste sektorer i Stockholm. De storbolag som lämnade starka rapporter på måndagen, SCA och Swedish Match, fortsatte upp på tisdagen, SCA med 2,1 procent och Swedish Match med 1,3 procent.

Näst bästa aktie på OMXS30 blev Electrolux, plus 2,0 procent. Även här handlade det om en stark rapport som sånär som på gårdagens nedgång har åtföljts av uppgångar.

”Det råder genomgående en ganska bra underton i dagens handel, med en blandning av cykliskt och banker som håller upp”, sade Ålandsbankens aktiestrateg Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt strax före stängning och nämnde de senaste dagarnas starka rapporter som tänkbara förklaringar till uppgångarna.

Inför månadsskiftet är nu frågan, enligt aktiestrategen, om de signaler med makrodata i underkant av marknadens förväntningar som kom i april var fråga om engångseffekter, och om den stabilisering som flera bolag har talat om i sina rapporter kommer att att visa sig under maj.

”Nu börjar fokus åter röra sig mot makro efter rapportperioden”, sammanfattade han sitt resonemang.

Efter onsdagens börsuppehåll blir det en makroekonomisk rivstart på torsdagen med ECB-räntebesked. Sannolikheten för en räntesänkning kan antas ha ökat något på tisdagen i och med att inflationen understeg förväntningarna kraftigt: enligt Eurostats snabbestimat var den 1,2 procent i april, mot väntade 1,6 procent.

Arbetslösheten utgjorde också bränsle på ränteduvornas majbrasa, då den som väntat steg till rekordhöga 12,1 procent i euroområdet i mars.

Enligt tidigare genomförda Bloombergenkäter väntar sig ungefär två tredjedelar av analytikerkollektivet en räntesänkning till 0,5 från 0,75 procent vid ECB:s rådsmöte på torsdag.

På dagens rapportfront backade köksbolaget Nobia inledningsvis flera procent på en rapport som var klart sämre än förväntningarna på resultatnivå, men återhämtade sig och stängde på plus 5,4 procent.

”Det är svårt att peka på något speciellt men även om det var ett ganska svagt första kvartal var det ändå hyfsat positiva tongångar från Nobias ledning på telefonkonferensen i de framåtblickande kommentarerna”, sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt om vändningen.

OMXS30
OMXS30

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto