Home > Börsen steg efter lugnande Fed-uttalanden

Börsen steg efter lugnande Fed-uttalanden

Stockholmsbörsen har eliminerat det kortsiktigt översålda tillståndet genom att stiga 3 dagar i följd. På torsdagen fick marknaden stöd av lugnande Fed-uttalanden. På bolagsfronten tappade Swedish Match marknadsandelar i Sverige.

”Det Fed-cheferna Jerome Powell och William Dudley sade var en fortsättning på budskapet som har kommit tidigare under veckan. Det var ord för att lugna marknaderna, vilket uppenbarligen fungerar bra”, kommenterade Lars Söderfjell på Ålandsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 vände upp ordentligt på torsdagseftermiddagen, och stängde 1,4 procent högre till nivån 1.161. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 10,7 miljarder kronor. Den svenska marknadens utveckling var något bättre än de ledande europeiska handelsplatserna.

På torsdagseftermiddagen sade Fedchefen i New York, William Dudley, att tillgångsköpsprogrammen kan förlängas om ekonomin är svag. Vidare kommenterade Fedguvernören Powell att Feds policy är helt databeroende och utvecklas av statistiken snarare än av kalendern.

Torsdagen bjöd även på ett knippe statistik från USA, där antalet nyanmälda arbetslösa, kärninflation samt privatkonsumtion var i linje med analytikernas förväntningar. Däremot överträffades förväntningarna för privata inkomster och antalet kontrakterade husköp i maj månad.

Vidare på makrofronten sade Ji Zhihong, chef för analysenheten vid Kinas centralbank, att landet måste snabba på växelkurs- och räntereformerna för att kunna motverka effekterna av de kvantitativa lättnaderna utomlands.

På bolagsfronten redovisades siffror över Swedish Match volymandel av den svenska snusmarknaden, räknat i antal dosor, som uppgick till 72,7 procent under en fyraveckorsperiod mätt fram till den 16 juni 2013. Under föregående fyraveckorsperiod var andelen 73,2 procent. Vid motsvarande period för ett år sedan var andelen 77,6 procent. Bolagets aktie noterades vid stängningstid 0,6 procent ned.

Även Sandvik såg en svag utveckling på en annars stark börs efter en beskattningsdom i Kammarrätten för en kapitalvinst på cirka 18 miljarder kronor. Sandvik meddelade dock att domen inte kommer att påverka koncernens resultat. Bolagets aktie var vid stängning runt oförändrad.

SCA var dagens vinnare i storbolagsindex, med en uppgång på 4,5 procent. Nordea Equity Research höjde riktkursen till 200 kronor från 185 kronor samt upprepade köprekommendationen för aktien.

RNB stängde 7,1 procent lägre efter att under torsdagen ha rapporterat ett resultat före skatt på -30 miljoner kronor samtidigt som vd:n spår en fortsatt svag marknad.

Vidare på rapportfronten redovisade mode- och skoföretaget Venue Retail Group ett resultat efter skatt på -11,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Aktien handlades ned, och stängde 6 procent lägre.

Inom telekom tecknade Ericsson en ny kreditfacilitet på 2 miljarder dollar samt refinansierade en kreditfacilitet från 2007. Aktien stängde 2,3 procent upp. Vidare meddelade Stockholm Stad att den har förlängt avtalet med Teliasonera för all fast och mobil telekommunikation, till ett värde om 527 miljoner kronor. Teliasonera noterades 1,1 procent högre.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto