Home > Börsen svagt upp, lyckades inte stiga genom 1200-motståndet

Börsen svagt upp, lyckades inte stiga genom 1200-motståndet

Efter en skakig inledning letade sig Stockholmsbörsens OMXS30-index upp över nollan på tisdagen. OMXS30-index orkade dock inte ta sig igenom motståndet vid 1200 punkter. Investerare fortsatte att invänta klarare besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, vilket gav större fokus åt bolagsspecifika nyheter.

”Det är en viss väntan på Fed-mötet i morgon och vad de ska göra med tillgångsköpen, om de ska ligga kvar på 85 miljarder dollar eller om de ska skära ner och i så fall när. Överlag är vi positiva, det har varit en liten sättning men vi tror att det ska gå upp en bit framgent, på kort sikt i alla fall”, resonerar Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 stängde 0,2 procent högre på noteringen 1.139. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde drygt 7,7 miljarder kronor. Utvecklingen på de europeiska börserna var oregelbunden, med tyska DAX 0,2 procent högre och det regionala Euro Stoxx 50 0,1 procent lägre.

På den internationella scenen kom det tyska ZEW-indexet in över förväntan. I USA steg bostadsbyggandet mindre än väntat i maj, medan konsumentpriserna under samma månad i stort sett var i linje med analytikernas förväntningar.

I den överlag återhållsamma handeln stack vissa bolag ut på börsgolvet i Stockholm.

”Vi har inga kioskvältare till nyheter, men det är mycket bolagsspecifikt som ligger bakom kursrörelserna. Lite mer specifika besked om besparingar från Stora Enso som lyfter aktien och även positiva besked gällande Axis, som också är upp. ABB fortsätter att stiga och vi ser positivt på den nya vd:n, med mer fokus på automation”, säger Mattias Eriksson.

Massa- och papperskoncernens Stora Enso meddelade att det totala antalet anställda väntas minska med cirka 2.500 personer, enligt ett tidigare aviserat effektiviseringsprogram, och aktien steg 0,8 procent.

Kameraövervakningsbolaget Axis, som fick rekommendationen höjd till neutral från tidigare minska av Swedbank, stärktes 0,6 procent.

ABB, som på måndagen meddelade att Ulrich Spiesshofer tillträder som ny vd i höst, fortsatte högre på tisdagen. Nordea Equity Research drog på tisdagsmorgonen upp rekommendationen på ABB till köp och aktien steg 0,7 procent.

Inom OMXS30-indexet återfanns vitvaruföretaget Electrolux bland dagens vinnare, med en uppgång på 0,9 procent, efter stark amerikansk leveransstatistik. Tele2 toppade indexet med en stängning 1,5 procent högre.
Strax efter börsens stängning meddelade finansdepartementet att staten inleder en försäljning av upp till 230 miljoner Nordea-aktier. Aktierna motsvarar 5,7 procent av de utestående aktierna i banken och statens ägarandel väntas genom försäljningen minska till 7,8 procent, från nuvarande 13,4. Nordea stängde 0,6 procent lägre, medan övriga storbanker steg mellan 0,3 och 1,4 procent.

Small Cap-bolagen Aspiro och Ortivus bjöd båda på rejäla uppgångar.

It-företaget Aspiro steg 17,7 procent efter att dotterbolaget Wimp fått en order gällande distribution av musiktjänsten med samma namn på en av sina existerande marknader.

Ortivus fortsatte att klättra och steg 18,2 procent. Uppgången intensifierades på tisdagen av positiva besked kring den brittiska upphandling, gällande elektroniska patientjournaler, som preliminärt tilldelats bolaget.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto