Home > Börsen väntas inleda veckan svagt upp

Börsen väntas inleda veckan svagt upp

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen tickade högre inför den nya veckans handel.

”Börserna i USA steg i fredags efter stöd från en positiv sysselsättningsrapport, medan Asienbörserna backar nu på morgonen på grund av fed-oro om minskade framtida stimulanser. Ledande terminer pekar svagt uppåt inför Stockholmsbörsens öppning”, skriver analyshuset Redeye i måndagens morgonbrev.

Terminerna för tyska DAX, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 samt regionala Euro Stoxx 50 var mellan 0,5 och 0,8 procent högre, kring klockan 8.35.

På bolagsnyhetsfronten har ICA Gruppen fått ett temporärt godkännande av norska staten för en fortsatt implementering av sourcing-avtalet med Norgegruppen, i väntan på det norska konkurrentverkets slutgiltiga beslut.

Gruvbolaget Nordic Mines har ansökt om rekonstruktion i finsk domstol och avser att hitta en strategisk partner eller avyttra finska Laivagruvan. Bolaget producerade 343 kilo guld under det andra kvartalet, vilket är den högsta produktionen under ett kvartal men mindre än planerat.

Amerikanska Novavax, som har lagt bud på vaccinbolaget Isconova, steg ytterligare 11,5 procent på fredagens Nasdaqbörs efter positiva nyheter tidigare i veckan, och budet är nu värt drygt 22 kronor per aktie. Det kan jämföras med Isconovas stängningskurs i fredags på 17:40 kronor.

På rapportfronten har Diös lämnat kvartalssiffror inför måndagens öppning.

I analysflödet har JP Morgan lagt till Ericsson på sin köpcase-lista ”Analyst Focus List”. Rekommendationen övervikt upprepas med en riktkurs på 90 kronor per aktie.

Berenberg har upprepat köp på Getinge samt höjt riktkursen till 250 kronor, från tidigare 230 kronor.

På makrofronten meddelade Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho att det konservativa partiet CDS-PP:s ledare Paolo Portas kommer att bli vice premiärminister. Detta blev resultatet av en överenskommelse med syfte att hålla ihop koalitionsregeringen och undvika nyval.

Dagens viktigaste makrohändelse, eurogruppens sammanträde, inleds klockan 15.00. I fokus står Europas krisländer. Mötet innebär sista chansen att godkänna nästa delutbetalning av nödlånen till Grekland. På mötet kommer euroländernas finansministrar också att diskutera Cyperns räddningsprogram.

Från svenskt håll publiceras industriproduktion och industriorder för maj, båda klockan 9.30.

Maj månads tyska handelsöverskott var lägre än väntat. Klockan 12 inkommer tysk industriproduktionsdata.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen var i stort sett oförändrade på måndagsmorgonen. USA-börserna stängde upp kring 1 procent på fredagen.

Den amerikanska aluminiumproducenten Alcoas rapport väntas efter USA-börsernas stängning på måndagen.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto