Home > Börsens negativa sentiment håller i sig

Börsens negativa sentiment håller i sig

”Det är svårt att hänföra dagens rörelse till någon enskild katalysator”, skrev Nomura i ett marknadsbrev kring lunchtid på onsdagen samt hänvisade utvecklingen till orosmomenten kring euroområdets respons på krisen, inte minst i ljuset av protester i Spanien samt kärnländers krav på villkorsberoende för utbetalningar från ESM.

Utöver det hade Europa att hämta upp kommentarerna från Feds Charles Plosser.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade backat 1,2 procent till indexnivån 1.092,8, klockan 13.10. Omsättningen var då runt 4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den 5,4 miljarder.

I Europa var DAX, CAC 40 och Euro Stoxx samtliga mellan 1,6 och 2,0 procent lägre medan FTSE 100 var 1,1 procent ned.

Cykliskt hade på sedvanligt manér tufft i det svagare riskklimatet. Oljepriset tickade ned något och Lundin Petroleum var 2,0 procent lägre. Inom råvarurelaterat tappade vidare Boliden och SSAB 1,7 respektive 1,3 procent. Lundin Mining backade 1,6 procent. Bolaget kommer inte att utnyttja sin köpoption i det spanska kopparprojektet Touro.

Verkstadsjättarna Atlas Copco A, SKF och Sandvik var 3,3, 1,6 respektive 1,8 procent nedåt.

Caterpillar och Joy Global tappade successivt mark under tisdagens amerikanska handelssession och var båda kring 5 procent ned vid stängning. Caterpillar sänkte på måndagskvällen sin prognos för 2015. Bolaget indikerade då även att försäljningen under andra halvåret i år kan bli cirka 2 miljarder lägre än vad det tidigare trott.

Scania, som håller kapitalmarknadsdag på onsdagen, backade 1,6 procent. Sektorskollegan Volvo var i fokus på tisdagen när det under sin kapitalmarknadsdag presenterade en ny lastvagnsstrategi för att nå önskad förbättring i lönsamheten. Volvoaktien, som hade en stark utveckling på tisdagen, var procent 1,4 lägre på onsdagen.

Husqvarna B retirerade kring 2 procent. Nordea har sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare behåll

Köp Astrazeneca rådde Affärsvärlden sina läsare i veckans nummer, vars aktie steg 0,1 procent medan hälsovårdssektorskollegan Getinge steg 0,6 procent.

Inom defensivt var vidare Teliasonera och Swedish Match enbart 0,2 procent ned respektive oförändrad.

På makrofronten har de spanska problemen fortsatt att stå i fokus, bland annat till följd av delvis våldsamma protester utanför parlamentet i Madrid på tisdagen. Spänningarna i Spanien har allmänt ökat och på tisdagen utlyste Kataloniens regionpresident Artur Mas ett regionval.

”Kring Spanien vill vi tillägga att valet i Katalonien inte enbart ökar den poltitiska osäkerheten utan även höjer ribban för Spanien att begära en räddning då villkorsberoenden rörande ESM troligen även gäller regioner”, skrev Nomura.

Under eftermiddagen kommer från USA försäljningen av nya hem i augusti. På tisdagen visade statistik på stigande huspriser I USA. Decemberterminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades svagt ned, strax efter lunchtid.

USA-börserna retirerade efter europeisk stängning på tisdagen, bland annat hänfördes tappet till ett uttalande från Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia, om att han inte tror att QE3 kommer att bidra till landets tillväxt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto