Home > Börsveckan avslutades med breda nedgångar

Börsveckan avslutades med breda nedgångar

De europeiska börserna backade på fredagen och vände därmed en fyra dagar lång nedgång och en värdering på den högsta nivån sedan 2010 under torsdagen. Som dämpande faktor fanns EU-toppmötet, där några nya bud om spansk nödhjälp inte nåddes eftersom ämnet inte fanns på agendan.

I USA fortsatte den negativa trenden på fredagen , 25 år efter den så kallade svarta måndagen på Wall Street. Ett antal svaga rapporter med IT-bolag som Microsoft och Advanced Micro Devices i spetsen tyngde indexen.

OMXS30
OMXS30

Stockholmsbörsen backade rejält på fredagen efter idel uppgångar tidigare i veckan. Såväl banker som telekom- och verkstadsbolag återfanns bland de stora förlorarna. MTG fortsatte ned efter det tidigare storraset i spåren av kvartalsrapport och sänkt marginalprognos.

”Fokus är på rapporterna och många av bolagen som tappar i dag rapporterar i nästa vecka, såsom Volvo. Det skulle kunna hänföras till viss rapportoro”, kommenterar Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, för Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30 stängde 1,7 procent ned på indexnivån 1.064,6, vilket också var dagens lägsta nivå. Stockkholmsbörsen visade därmed en sämre utveckling än de större europeiska börserna generellt. Omsättningen i Stockholm uppgick till 11,3 miljarder kronor.

EU-toppmötet i Bryssel avslutades utan att någon fast tidsplan för den planerade bankunionen antagits. Betydande framsteg görs dock, hävdade Frankrikes president Francois Hollande. De för svensk del viktiga diskussionerna om hur de länder som inte är med i den monetära unionen ska behandlas fortsatte också. Både politiska och juridiska problem bör kunna lösas, lät en EU-tjänsteman förstå.

Veckans utveckling för svenska sektorer
Veckans utveckling för de svenska sektorer.

Förhoppningarna om att Spanien ska bestämma sig för att söka stöd och att marknaden därmed ska slippa ett orosmoment kom emellertid på skam. Något tryck att söka stöd har landets premiärminister Mariano Rajoy inte känt, gjorde han klart.

Från USA publicerades statistik över försäljningen av befintliga bostadshus, som visade en nedgång på 1,7 procent. Väntat var enligt Bloomberg News en nedgång om 1,6 procent.

Bankerna utgjorde den svagaste sektorn på kontinenten och även i Stockholm tyngde de fyra stora. Sämst gick Handelsbanken som backade 3 procent till 232:80 kronor. SEB tappade 2,6 procent till 54:50 kronor.

Allra längst ned i storbolagsindex låg Nokia, med en nedgång på 5,2 procent. Även Teliasonera hade en svag dag och förlorade 2,3 procent till 44:56 kronor, den lägsta stängningskursen sedan slutet på juli.

MTG backade ytterligare 3,8 procent till 210:60 kronor efter torsdagens fall på drygt 22 procent sedan bolaget kvartalsrapporterat. En rad analytiker sänkte rekommendationer och riktkurser kraftigt. Längst gick så vitt känt Cheuvreux, som gav MTG-aktien en riktkurs på 200 kronor och upprepade sin säljrekommendation.

MTG-storägaren Kinnevik, som rapporterade på fredagen, slutade dagen 2,6 procent lägre.

Verkstadsbolagen kämpade överlag i motvind inför kommande veckas rapportflod. Atlas Copco A tappade 2,8 procent till 155:10 kronor medan Alfa Laval, Sandvik och SKF gick ned 1,7-2,0 procent.

Bäst i OMXS30-index gick Assa Abloy, som kom undan med en marginell nedgång. Andra som klarade sig relativt oskadda var SCA, Swedish Match och Electrolux.

Bland rapporterande bolag backade vidare massatillverkaren Rottneros 0,6 procent och Nederman 3 procent, medan G&L Beijer steg 1,5 procent och Traction 2 procent.

Bergs Timber retirerade drygt 16 procent till 7,0 kronor efter ett förslag om en nyemission med företrädesrätt om cirka 100 miljoner kronor.

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto