Home > Börsveckan avslutades med negativt årsfacit

Börsveckan avslutades med negativt årsfacit

Stockholmsbörsen avslutade börsveckan i moll på fredagen, och nedgången innebär att OMXS30 har backat under året som helhet. Ukraina fortsätter alltjämt att tynga börssentimentet, även om något lugnande kommentarer från ryskt håll kom på eftermiddagen. På bolagsfronten var bankerna klara förlorare.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 backade 0,8 procent till indexnivån 1.326,8. Sedan årsskiftet har indexet tappat cirka 0,8 procent. Aktier för 15,0 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Tyska storbolagsindexet DAX stod som ett lysande undantag i Europa under fredagen när det steg 0,4 procent.

En mäklarchef som Nyhetsbyrån Direkt talat med menade att nedgången på Stockholmsbörsen inte kom som en överraskning.

”Nej, det är inte särskilt orolig handel. Det jag tycker är lite märkligt är snarare att börsen ändå är så stark, givet frågetecknen kring Kina och Ukraina, och vi i Stockholm har ju gått tydligt bättre än Europa hittills i år, så att det kanske är något sämre i dag är inte konstigt”, sade han.

Bankerna regerade i bottenskiktet av OMXS30 på fredagen. SEB och Handelsbanken föll 3,1 respektive 1,8 procent på sänkningar till sälj från UBS. Analyshuset anser att den ”regulatoriska risken” för de svenska bankerna är hög under valåret, och att just SEB och Handelsbanken är de som kan drabbas värst. Nordea och Swedbank tappade 2,5 respektive 1,7 procent.

Vidare på rekommendationsfronten sänkte JP Morgan Astrazeneca till undervikt från tidigare neutral, med riktkursen 392 kronor. Aktien backade 1,4 procent till 416 kronor. Mot slutet av handelsdagen kunde en viss återhämtning skönjas på stockholmsbörsen. Bland annat så rörde sig cykliska aktierna Alfa Laval och Atlas Copco över till plussidan. SSAB steg 0,7 procent.

Sandvik adderade 0,9 procent till 88:65 kronor. Konkurrenten Kennametal, som konkurrerar med Sandviks konjunkturkänsliga vändskärsdivision Machining Solutions, rapporterade en oförändrad orderingång för december till februari.

Steg mest i OMXS30 gjorde Electrolux och Assa Abloy som avancerade 2,3 respektive 1,6 procent, utan tydliga nyheter.

Utanför storbolagsindexet raderade sminkbolaget Oriflames aktie 1,8 procent. Bolagets vd sade till Bloomberg News att Oriflame påverkats mycket negativt av försvagningen av valutor i Ryssland och Ukraina.

SAS stamaktie var ned 7,3 procent efter en rapport som överlag var svagare än väntat, exempelvis 6 procent på omsättnings- och 22 procent på rörelseresultatnivå. Bolaget upprepade prognoser om helårsvinst, men finanschefen sade till Direkt att SAS troligen tappat marknadsandelar på sistone.

Gällande Ukraina så kom uttalanden på eftermiddagen vilka kan ha ingivit visst lugnt på världens finansmarknader. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade efter ett möte med USA:s dito John Kerry att landet inte har några avsikter att intervenera i östra Ukraina. Han sade även att Ryssland kommer att respektera Krimhalvöns beslut i omröstningen om dess självständighet.

Av: Direkt/Tradingportalen

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto