Home > Börsveckan avslutades med stark amerikansk jobbrapport

Börsveckan avslutades med stark amerikansk jobbrapport

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,6 procent till 1.215,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 10,8 miljarder kronor.

”Den stora händelsen var sysselsättningsstatistiken från USA, som var väldigt bra. Januarisiffran reviderades ner men nettot blev ett ganska ordentligt plus. Att börserna inte fortsatte uppåt beror på en kortsiktig tanke att kvantitativa lättnader kan ifrågasättas om arbetslösheten kommer ned för mycket och för snabbt. Men det ligger en bit in i framtiden. Fram till statistiken hade vi i princip ’en död mans EKG på skärmen’. Vi låg på +0,5 procent – och nu är vi tillbaka på den nivån”, säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 Daily
OMXS30 Daily (Öppna i TP Trader)

Under fredagseftermiddagen framkom det att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökat med 236.000 personer i februari. Arbetslösheten var 7,7 procent, jämfört med oreviderade 7,9 procent månaden före. Enligt Bloomberg News hade analytikerna i snitt räknat med att sysselsättningen skulle ha stigit med 165.000 personer, jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle komma in på 7,9 procent.

I januari ökade sysselsättningen med reviderade 119.000 (+157.000) och i december med reviderade +219.000 (+196.000).

Franska CAC 40 steg 1,2 procent, medan tyska DAX och FTSE 100 i London båda avancerade 0,6 procent.

Banksektorn gick starkt. Stoxx Europe 600 Banks ökade 2,5 procent. Norska DNB var en av fredagens vinnare med en uppgång på 4,5 procent efter att ha aviserat höjda räntor, framför allt på bolån, i spåren av bankregleringen i landet.

Nordea, som väntas ta rygg på DNB, steg 2,7 procent.

”DNB vill höja marginalerna på sina bolån i Norge och Nordea är också stora på det området. Det har funnits en specifik anledning till att just en aktie som Nordea gått bra på fredagen”, säger mäklaren och konstaterar att övriga svenska banker följde med uppåt strax där bakom.

Handelsbanken, SEB och Swedbank ökade 1,3-1,7 procent.

Störst sänke i OMXS30 var Ericsson, ned 1,5 procent, på nyheten att marknadsandelen för mobilnätsutrustning backat från 38 procent 2011 till 35 procent 2012, främst beroende på det pågående teknikskiftet i Kina.

SAS lyfte dryga 7 procent efter att ha redovisat kvartalsrapport samt trafiksiffror för februari och samtidigt upprepat sina kostnadssänkningsprognoser i kombination med beskedet att omstruktureringarna fortsätter enligt plan.

Active Biotech avancerade 5,1 procent. Israeliska Teva, som licensierat bolagets läkemedelskandidat laquinimod, kommer enligt investmentbanken Bernstein att gå vidare med laquinimod mot indikationen Chrons sjukdom samt förmodligen även mot Lupus.

Inom verkstad steg SKF 1,3 procent till 164:70 kronor. HSBC har höjt riktkrusen för aktien till 200 kronor, från tidigare 185 kronor, med rekommendationen övervikt.

Scania steg 1,5 och Volvo ökade 0,9 procent. Även Volvo har fått riktkursen uppjusterad av HSBC, till 95 kronor.

Loomis tappade 3,5 procent. Nordea Equity Research har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll, från köp.

Carnegie har vidare bytt fot, från köp till sälj, vad gäller Net Entertainment. Aktien backade 1,4 procent.

Handelsaktiviteten har ökat i Precise Biometrics och aktien steg 28,5 procent på fredagen till 2:30 kronor, mer än dubbelt upp från veckans lägstanivå på 1:07 kronor i måndags.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto